Rahim Sarkması Ankara
Uterus olarak da bilinen rahim, birçok farklı nedenle, normalde bulunması gerektiği konumdan aşağı doğru kayarak sarkabilir. Zorlu ve çok fazla doğum, ilerleyen yaş gibi faktörlere bağlı olarak gerçekleşen bu durum, kas ve bağ dokusunun, rahmi yeteri kadar destekleyememesinden kaynaklanır. Özellikle, şiddetli sarkma görülen vakalar, hastanın yaşam standartları üzerinde olumsuz etki yapmakta ve bu nedenle, tedavi gerektirmektedir.
Yazımızın devamında rahim sarkması ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz. Ankara rahim sarkması tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim, idrar torbası ve bağırsaklara komşu olan, leğen kemiğinin iç kısmında yer alan ve vajinaya açılan bir kadın üreme sistemi organıdır. Hamilelik süresince, bebeğin tutulduğu ve geliştiği organdır. Doğum yapmamış kadınlarda ortalama 5-6 cm, doğum yapmış kadınlarda ise ortalama 6-7 cm büyüklüğündedir.
Rahim, sınırlı hareket kabiliyeti olan bir organdır. Bu nedenle, bulunduğu yerde sabit değildir. Pelvik kaslar ve bağ dokulardan aldığı destek ile asılı olarak, leğen kemiğinin iç kısmında bulunur. Birçok farklı nedenle, aldığı bu desteği kaybeden rahim, bulunduğu bölgeden aşağı doğru kayabilir. Vajinanın içine doğru olan bu kayma, bazı durumlarda vajina dışından görülecek kadar ileri seviyede olabilir. Bu durum, tıpta uterus prolapsusu olarak da bilinen rahim sarkmasını oluşturur.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması, rahmi destekleyen kas ve bağ dokusunda meydana gelen zayıflama ve güçsüzleşme nedeniyle ortaya çıkar. Çoklu ve zor doğumlar, ilerleyen yaş, östrojen hormonu yetersizliği gibi sebeplerle, rahim sarkması meydana gelebilir. Başlıca rahim sarkması sebepleri;
- Yaş,
- Normal doğum,
- Çoğul gebelikler,
- Operatif doğumlar
- Yapılan doğum sayısının fazla olması,
- İri bebek doğumu,
- Özellikle menopoz sonrasında görülen, östrojen hormonu seviyesindeki düşüklük,
- Geçirilen pelvis ameliyatları,
- Genetik faktörler,
- Kronik öksürük veya kronik kabızlıktır.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması, çeşitli şiddetlerde meydana gelebilir. Bazı vakalarda, sarkan rahmin, vajina dışından görülmesi bile mümkün olmaktadır. Sarkmanın şiddeti, hastada görülen belirtileri değiştirebilir. Bazı vakalarda, bel veya karın bölgesinde hafif bir ağrı ile kendini belli eden rahim sarkmasının belirtileri;
- İdrarı tutmakta zorlanma veya idrar kaçırma,
- İdrar yapmakta zorlanma,
- Sabah hafif şiddetle başlayan, gittikçe şiddetlenen, özellikle belin alt kısmında yoğunlaşmış ağrı,
- Karnın alt kısmında meydana gelen ağırlık veya aşağı doğru çekilme hissiyatı,
- Cinsel ilişki esnasında ağrı,
- Vajinal kanama veya vajinal akıntı artışı,
- Vajinadan dışarı doğru çıkan ele gelen doku olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca hastalarda, rahim sarkması ile beraber, idrar torbası veya kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda da sarkma görülebilir.
Rahim Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim sarkması tedavisi, hastada görülen şikâyetlere bağlı olarak, hasta özelinde planlanır. Hafif sarkma durumlarında, hastada herhangi bir semptom görülmemesi halinde, tedaviye başvurulması gerekmeyebilir. Bu noktada, uzman hekim kararına bağlı olarak, hastaya pelvik kasları güçlendirici kegel egzersizleri verilebilir.
Hastada şikâyetlere yol açan, şiddetli vakalarda ise kişinin çocuk sahibi olma planlarına bağlı olarak farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, vajinal halka olarak da bilinen pesser tedavisine başvurulabilir. Bu tedavide rahim boyutuna uygun olarak seçilen bir vajinal aplikatör olan pesser, rahmi destekleyerek, vajinaya doğru sarkmasını engeller. Vajinal halka, cinsel ilişki esnasında da kullanılabilir.
Rahim sarkması durumunda başvurulan bir diğer tedavi yöntemi de, cerrahi müdahaledir. Rahim sarkması ameliyatı olarak da bilinen bu yöntem, laparoskopik olarak veya vajinal yolla yapılabilir.
Ankara rahim sarkması tedavisi ve size en uygun tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Sarkması Ameliyatı Nedir?
Rahim sarkması Ankara ameliyatında, pelvik dokuların güçlendirilmesi ve bu yolla rahmin tekrardan desteklenmesi amaçlanır. Pelvik dokuların güçlendirilmesi için ise sentetik dokular kullanılabildiği gibi, hastanın başka bir bölgesinden alınan dokuların kullanılması da mümkündür. Ameliyat esnasında, güçsüzleşmiş pelvik doku ile bu yeni doku değiştirilir.
Rahim sarkması ameliyatında uygulanabilecek bir diğer tedavi yöntemi de histerektomidir. Çok ilerlemiş ve şiddetli rahim sarkması vakalarında uygulanan histerektomi ile rahim çıkartılır. Histerektomi operasyonu, açık ameliyat yöntemiyle veya laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilir.
Ankara Rahim Sarkması Tedavisi Fiyatları
Rahim sarkması tedavisinde, tedavi planı uzman hekim tarafından,
- Rahim sarkmasının şiddetine,
- Rahim sarkmasının kişide yol açtığı şikâyetlere,
- Hastanın çocuk yapma planlarına bağlı olarak belirlenir.
Hastalığın tedavisinde birden fazla yönteme başvurulabilmesi, tedavi fiyatları üzerinde etkili olmaktadır. Ankara rahim sarkması tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.