Kolposkopi

Kolposkopi Ankara

Kolposkopi Ankara, kadınlarda genital bölgedeki hastalıkların teşhis ve tedavisinde başvurulan, teleskopik bir inceleme yöntemidir. İşlem esnasında kullanılan kolposkop isimli cihaz sayesinde, görüntülenen bölgenin daha ayrıntılı bir biçimde incelenmesi sağlanır. Böylece, çıplak gözle görülme imkânı bulunmayan, küçük ve gözle muayenede yakalanması zor olan patolojiler tespit edilebilir. Vulva, vajen ve rahim ağzı, kolposkopik yöntemle incelenerek, gerekli görüldüğü durumlarda doku örneği alınabilir.

Yazımızın devamında kolposkopi işlemi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara kolposkopi uygulaması için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sözmezer’den randevu alabilirsiniz.

Kolposkopi Nedir?

1900’lü yılların başından beri kullanılan bir yöntem olan kolposkopi; kadınlarda genital bölgenin daha ayrıntılı incelenmesini sağlayan bir işlemdir. Kolposkopi işlemi esnasında, kolposkop isimli, kameralı ve ışıklı bir cihaz yardımıyla rahim ağzı, vulva ve vajina görüntülenir. Kolposkop, üzerinde kamera ve ışık bulunan, büyüteç özelliğine sahip, bir çeşit mikroskoptur.  Kolposkop yardımıyla elde edilen görüntü, 6-40 kat büyütülebilir. Bu sayede, bölgenin çok daha net ve ayrıntılı bir görüntüsü elde edilerek, gözle görülemeyecek olan doku ve hücre hasarları tespit edilebilir. Kolposkopi işlemine, hastanın smear testinde veya HPV testinde riskli bir sonuç elde edilmesi durumunda başvurulabilir. İşlem esnasında, süpheli bir bölge tespit edilmişse, kolposkopik biyopsi ile doku örneği alınabilir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işlemi, hastada normal jinekolojik muayeneden çok farklı bir his uyandırmaz. Acısız, basit bir işlemdir. Ancak, daha net bir görüntü elde edilmesi ve komplikasyonların önlenmesi amacıyla, işlem öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kolposkopi işlemi öncesindeki bir iki gün boyunca

  • Cinsel ilişkiye girilmemeli,
  • Tampon kullanılmamalı,
  • Vajinal ilaç alınmamalı,
  • Vajinal duş alınmamalıdır.
  • Ayrıca, kolposkopi işlemi, görüntünün net olmasını engelleyeceği için regl döneminde uygulanmamalıdır.

Kolposkopi işlemi, hastanın jinekolojik muayene masasına alınması ile başlar. Rahim ağzının daha rahat görüntülenebilmesi için, normal bir jinekolojik muayenede olduğu gibi, vajinaya, vajina duvarını açmayı sağlayan spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı, enfeksiyon riskini azaltmak ve daha net bir görüntü elde edilmesini sağlamak için özel bir solüsyonla yıkanır. Yıkama işlemi, hücre ve dokulardaki bozulmaların görülmesini kolaylaştırır. Kolposkop, vajinanın içine girmeden, vajina girişinin birkaç cm önüne yerleştirilir. Vajina içerisine ışık verilerek daha net bir görüntüye ulaşılması sağlanır. Elde edilen bu görüntü, kolposkop yardımıyla, 40 kata kadar büyütülebilir. Şüpheli bir lezyona rastlanması halinde, kolposkopik biyopsiye başvurulabilir.

Kolposkopi işlemi esnasında, serviks olarak da bilinen rahim ağzına, %5 oranında asetik asit sürülerek, anormal hücrelerin tespiti sağlanabilir. Asetik asit sürülen alanlardan anormal hücre barındıran bölgeler, beyaza boyanır. Bu bölgelere, “acetowhite” alan denilir. Aynı zamanda, Schiller testi adı verilen bir işlemle, rahim ağzına lügol solüsyonu sürülerek de inceleme yapılabilir. Bu testler sonucunda tespit edilen şüpheli bölgelerden doku örneği alınarak kesin tanıya ulaşılabilir.

Ankara kolposkopi işlemi için kliniğimizle iletişime geçebilir; kolposkopi ve kolposkopik biyopsi hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işlemi esnasında, şüpheli bir hücresel anomalinin tespit edilmesiyle birlikte, doku örneği alınması gerekebilir. Bu durumda, bir biyopsi pensi yardımıyla, şüpheli bölge veya bölgelerden parça alınabilir. Uygulanan bu işleme, kolposkopik biyopsi denilmektedir.

Kolposkopik biyopsi işlemi esnasında, servikal bölgeden, vajina veya vulvadan doku örneği alınabilir. Doku örneği alınan bölgeye göre, işlem esnasında hissedilen acı hissi, değişiklik gösterebilir. Vajen ve vulva, sinirlerin daha yoğun olarak görüldüğü alanlardır. Bu nedenle, bu bölgelerde yapılan biyopsi işlemlerinde, acı hissi de daha yoğun olabilmektedir. Hastanın daha rahat bir biyopsi işlemi geçirebilmesi için vajina veya vulvadan doku örneği alınmadan önce, lokal anestezi ile bölge uyuşturulabilir. Servikal bölgedeki sinirlerin yoğun olmaması ise bu bölgede uygulanan biyopsi işlemi sırasında, ciddi bir acı hissinin yaşanmasını engeller. Servikal bölgeden doku örneği alınırken, hastalarda genellikle, yalnızca hafif bir kramp hissi meydana gelmektedir.

Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Kolposkopi, herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Oldukça basit, acısız, 10-15 dakikada tamamlanan bir işlemdir. Kolposkopi işlemi sırasında, kolposkop vajinaye temas etmez. İşlem esnasında, sonradan kanama veya ağrıya yol açabilecek herhangi bir uygulama gerçekleştirilmez.

Kolposkopik biyopsi ile doku örneği alındığı durumlarda ise nadiren;

  • Kanama,
  • Enfeksiyon,
  • Ateş,
  • Vajinadan kötü kokulu, sarı renkli bir akıntının gelmesi,
  • Karnın alt bölgelerinde ağrı görülebilir.

Ankara Kolposkopi Fiyatları

Kolposkopi fiyatları, işlemin gerçekleştirildiği kliniğe göre değişiklik gösterebilir. Ankara kolposkopi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi