Rahim Filmi (HSG)

Rahim Filmi (HSG) Ankara

Rahim boşluğunu görüntülemek için başvurulan bir yöntem olan rahim filmi, “histerosalpingografi” olarak da adlandırılır. İlaçlı rahim filmi olarak da bilinen bu yöntemde, rahmin içine ve tüplere kontrast madde verilerek görüntüleme gerçekleştirilir. Rahim içerisinde ve tüplerde meydana gelen sorunlarda, rahmin şekli ile ilgili problemlerde, myom ve poliplerin tespitinde başvurulan bir görüntüleme yöntemidir.

Yazımızın devamında rahim filmi (HSG) hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara rahim filmi (HSG) işlemi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Rahim filmi, rahim içerisine ve tüplere verilen kontrast madde sayesinde, bu alanın radyografik olarak incelenmesi işlemidir.  Histerosalpingografi olarak da bilinen HSG;

  • Kısırlık, kanser, kanalların kapalı olması gibi hastalıklarda,
  • Rahim içi myom ve poliplerin tespitinde,
  • Düşük ve kürtaj sonrasında meydana gelme olasılığı olan yapışıklıkların tespitinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

Rahim filmi çekilirken, radyografide görülmesi mümkün olan bir sıvı, rahim ağzından, rahim içine ve tüplere verilir. Böylece rahim içi ve tüpler, radyografide görünür hale getirilmiş olur. Tüplerin geçirgenliğini en net ortaya koyan görüntüleme yöntemi olduğu için kısırlık tedavisinde, tanı konulması için en sık başvurulan yöntem, HSG’dir.

Rahim filmi çekilirken verilen kontrast madde, tüpleri temizleyici bir etki de gösterir. Basınçla verilen bu sıvı, tüplerdeki mukus benzeri yapıları temizleyerek tedaviye katkı sağlar.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi Ankara, rahim iç dokusunun ince olduğu, gebelik ihtimalinin daha düşük olduğu, regl kanamasından sonraki ilk 3-4 gün içerisinde çekilir. Rahim filmi işlemi esnasında hasta, röntgen masasına yatırılır ve bacaklarını kendine doğru toplaması istenir. Jinekolojik muayene esnasında kullanılan vajinal spekulum ile vajina duvarları aralanarak, rahim ağzına ulaşılır. Vajina ve rahim ağzı, özel bir solüsyon yardımıyla, enfeksiyon riskinin önüne geçebilmek için dezenfekte edilir. Sonrasında rahim ağzına, kontrast sıvısını rahim içine vermede kullanılacak olan katater yerleştirilir. İçerisinde iyot bulunan, sıvı biçimindeki kontrast maddesi, bu katater yardımıyla rahim ağzından tüplere ve rahim içerisine verilir. İyotun, X ışınlarını tutan yapısı sayesinde, rahim içerisinin ve tüplerin görüntüsü alınır. Kullanılan bu sıvının herhangi bir yan etkisi bulunmaz, kokusuz ve renksizdir, yanma hissine neden olmaz.  İşlem halk arasında ilaçlı rahim filmi olarak bilinse de, kullanılan sıvı aslında bir ilaç değildir. Yine de, tüplere ve rahim içerisine basınçla sıvı verilmesi, bu alanlarda meydana gelen tıkanıkların giderilmesinde etkili olabilmektedir.

Rahim filmi işlemi, ortalama 15 dakika içerisinde tamamlanır. İşlem sonrasında hastalar, hemen normal hayatlarına dönüş yapabilirler. İşlem oldukça ağrısız ve acısız bir işlemdir. Ancak, rahim filmi çekilmeden önce, işlem sırasında hastada oluşabilecek krampların önlenmesi için non steroid antiinflamatuar tarzında ağrı kesici alınması önerilebilir. Ankara rahim filmi (HSG) ile ilgili daha detaylı bilgi ve randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Rahim Filmi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Son yıllarda, rahim filmi çekiminde kullanılan kontrast maddesinin hastalara alerji yapma riskine karşı, alerji yapma olasılığı çok düşük olan, suda eriyen kontrast maddeler kullanılmaktadır. Bu nedenle, işlemin alerji riski çok düşüktür.

Rahim filmi işlemi sonrasında, çok nadiren enfeksiyon görülebilir. Rahim filmi çekildikten sonra oluşan ateş ve kötü kokulu akıntı, enfeksiyon belirtisi olabilir. Rahim filmi işlemi sonrasında enfeksiyonla %1 gibi düşük bir ihtimalle karşılaşılmaktadır.  İşlem sonrası antibiyotik kullanılarak enfeksiyon gelişme riski önlenebilir. Ancak, işlem sonrasında, enfeksiyon semtopmları görülür ise doktora başvurulması gerekir.

İşlem esnasında ilaç verilirken, rahimde yabancı madde girişine bağlı olarak hafif kasılma ve kramplar olabilir. Ancak bu çok şiddetli ve uzun süreli bir ağrıya neden olmaz. Daha çok regl sancısına benzeyen bu ağrı hissi, film çekilme işleminden sonraki bir saat içerisinde, genellikle kendiliğinden geçer.

Rahim filmi işlemi sonrasındaki birkaç gün, lekelenme biçiminde, hafif kanama olması normaldir. Ancak kanamanın şiddetli olması, zamanla artması veya birkaç günden uzun sürmesi durumunda, doktora başvurmak gerekir.

Rahim Filmi (HSG) Kimlere Uygulanmaz?

Rahim filmi, hastalıkların yayılmasını kolaylaştırabileceği için, ciddi enfeksiyonu olan, rahim veya rahim ağzı kanseri şüphesi bulunan hastalarda uygulanmaz. Ayrıca, hastanın rahim ağzında darlık olduğu durumlarda, rahim filmi çekilemeyebilir.

Ankara Rahim Filmi (HSG) Fiyatları

Rahim filmi (HSG) fiyatları, klinikten kliniğe değişebilmektedir. Bazı durumlarda, genel anestezi uygulanarak filmin çekilmesi gerekebilir. Bu da, fiyatlar üzerinde değişiklik yaratan bir faktördür. Ankara rahim filmi (HSG) fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi