Polikistik Over Sendromu

Polikistik Over Sendromu Ankara

Polikistik over sendromu Ankara, kadınlarda sıklıkla rastlanan yumurtalık hastalıklarından biridir. Adet döngüsünde yaşanan düzensizlikler, tüylenme ve sivilcelenme gibi belirtilerle ortaya çıkan polikistik over sendromu, kısaca PKOS olarak da adlandırılır. Kandaki androjen hormonlarının artışına bağlı olarak ortaya çıkan bu belirtiler, polikistik over sendromu tedavisi ile ortadan kaldırılabilir.

Yazımızın devamında polikistik over sendromu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara polikistik over sendromu tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Kadınlarda oldukça sık rastlanan bir yumurtalık hastalığı olan polikistik over sendromu, aynı zamanda hormonal bir bozukluktur. PKOS hastalarında, yumurtalıklarda birden fazla iyi huylu kist bulunur ve buna bağlı olarak da vücutta hormonal dengesizlikler meydana gelir.

Kist, vücudun içerisinde bir kese veya kapsül görünümünde; içerisinde yağ, su veya gazlı bir madde bulunan bir yapıdadır. Yumurtalıklarda oluşan bu kist yapısı, genellikle iyi huylu olarak karşımıza çıkar. Kadınlarda genellikle, ergenlik ve menopoz arasındaki, üremenin ve yumurta oluşumunun aktif olduğu dönemde yumurtalık kistlerine rastlanmaktadır.

Polikistik over sendromu hastalarında, yumurtalıklarda çoğunlukla çok fazla sayıda kist olarak adlandırılabilecek yapıla görülür.  Polikistik over sendromu ile beraber, yumurtalıkların androjen hormonlarını normalin üzerinde salgıladığı gözlemlenir. Kandaki androjen hormonu seviyesindeki artış, ciltte sivilcelenme, tüylenme gibi problemlere yol açabileceği gibi, düzensiz adetler ile birlikte kısırlık gibi ciddi sonuçlara da neden olabilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen polikistik over sendromu, karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, tedavi süreci ertelenmeden başlatılmalıdır. Ankara polikistik over sendromu tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over sendromu olan hastalarda yumurtlama problemleri görülür. Bu da, adet döngüsünde bozulmalara neden olabilir. Normal bir adet döngüsü, ortalama 28 gün sürer. Menstrüasyon döngüsü olarak da bilinen bu döngü içerisinde, 21-35 günde bir adet kanamasının olması, normal olarak değerlendirilir. Ancak, polikistik over sendromu hastalarında, adet kanaması normal döngünün dışında seyredebilir. Genellikle 35 günün üzerinde, uzun aralıklarla kanama olması veya kanamanın hiç olmaması durumları ile karşılaşılır.

Polikistik over sendromunun diğer bir belirtisi de, kandaki androjen hormonlarının seviyesindeki artıştır. Erkeklik hormonu olarak da bilinen androjen hormonlarındaki bu artış, bazı belirtilerin oluşmasına neden olur;

  • Tüylenme,
  • Sivilcelenme,
  • Saç dökülmesi,
  • Kilo artışı,
  • İnsülin direnci,
  • Yüzde yağlanma,
  • Ciltte meydana gelen kararma ve lekelenme,
  • Baş ağrısı,
  • Depresyon,
  • Kısırlık
  • İleri yaşam dönemlerinde artmış diyabet ve kalp hastalığı riski kandaki androjen artışına bağlı olarak oluşan polikistik over sendromu belirtileridir.

Polikistik Over Sendromu Neden Olur?

Kadınlarda yumurtlama, yumurtalıklarda bulunan ve yumurta hücresini içeren ufak kesecikler olan foliküllerin, olgulaşıp çatlayarak bir yumurta bırakması ile meydana gelir. Gelişimlerinde meydana gelen problemler nedeniyle foliküllerin çatlayamaması, kiste dönüşmelerine sebebiyet verir. Her ay düzenli olarak çatlaması gereken bu foliküllerin, tekrarlı olarak çatlayamaması ise yumurtalıklarda küçük boyutlu, çok sayıda kistin oluşmasına neden olur. Yumurtlamanın tamamlanamaması nedeniyle, kist sayısı artarken; aynı zamanda, bu çoklu kistik yapının varlığı, yumurtalıklardaki hormonal dengeyi de bozar. Yumurtalıklardaki hormonal dengenin bozulması ise yumurtlamanın tamamlanması sürecini daha da aksatır.

Gelişim seyri bu şekilde ilerleyen polikistik over sendromu, genellikle genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Fazla kilo ve obezite de, polikistik over sendromu ile birlikte giden özelliklerdir. Normalin üzerindeki kilo, vücutta insülin direnci gelişmesine neden olmakta; böylece kandaki insülin hormonu düzeyi artmaktadır. Hiperinsülinemiye olarak bilinen bu durum ise kandaki androjen sentezini artırır. Kandaki erkeklik hormonu seviyelerinin artması nedeniyle, yumurtlama süreci olumsuz etkilenebilir.  Foliküllerin gelişimini olması gerektiği gibi tamamlayamaması sonucunda, polikistik over sendromu meydana gelebilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromu tedavisinde, yumurtlama işleminin yarıda kalmasının önüne geçmek temel amaçtır. Bu amaç doğrultusunda, iki farklı yol izlenebilir. Genellikle başvurulan ilk yolda, yumurtlama işleminin hiç başlatılmayarak, yarıda kalmasının önüne geçilir. Bunun için genellikle hastalarda doğum kontrol hapı tedavisi uygulanır. Doğum kontrol hapları, folikül gelişimini engelleyerek yumurtlama işlemini durdur. Bu yöntemle hem adet kanamaları düzene sokulmakta, hem de bozulan hormonal denge tekrardan sağlanmaktadır.

İkinci yöntem olarak ise yarıda kalmış yumurtlamanın tamamlanmasını sağlayacak tedavilere başvurulabilir. Bu yönteme başvurulduğunda, bozulan hormonal dengeyi tekrardan düzene sokacak ilaçların da kullanılması gerekir. Bu sayede, yumurtalıklarda oluşan kistler zaman içerisinde azaltılabilir.

Nadiren de olsa, yumurtlama işlevindeki bozuklukların giderilebilmesi için kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemle, yumurtalıklara cerrahi müdahalede de bulunulabilir.

Ankara Polikistik Over Sendromu Tedavisi Fiyatları

Polikistik over sendromu tedavisi, hastanın alanında uzman ve deneyimli bir hekim tarafından muayenesi ile planlanmalıdır. Tedavi planı, hasta hikâyesine ve medikal durumuna bağlı olarak yapılır. Bu nedenle, polikistik over tedavisi fiyatları farklılık gösterebilir. Ankara polikistik over sendromu tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Size en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi