Rahim Duvarı Kalınlaşması

Rahim Duvarı Kalınlaşması Ankara

Rahmin iç tabakası olan endometrium dokusu, normalden daha fazla büyüyerek, rahmin iç duvarında kalınlaşmaya sebep olabilir. Endometrial hiperplazi olarak bilinen rahim duvarı kalınlaşması, adet düzensizliğine yol açabildiği gibi, rahim kanserine de zemin hazırlayabilir. Hormonal düzendeki bozukluklar nedeniyle oluşabilen rahim duvarı kalınlaşması, genellikle ilaçla tedavi yöntemlerine başvurularak tedavi edilir.

Yazımızın devamında rahim duvarı kalınlaşması hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim, hamilelik döneminde bebeğin tutulmasından sorumlu olan, kadın üreme sistemine dahil bir organdır. Leğen kemiğinin iç kısmında bulunan ve vajinaya açılan rahim, çoğunlukla kastan oluşur. Rahmin iç kısmı ise bağ doku ve bezlerden meydana gelir. Rahmin iç kısmındaki tabakaya endometrium tabakası adı verilir. Bu tabaka, hamilelik sürecinde, döllenmiş yumurta olan embriyonun tutunduğu tabakadır ve rahim iç duvarında bulunur. Normal bir adet döngüsü içerisinde, endometrium tabakasıyla birlikte rahim duvarı, vücuttaki hormon seviyesine bağlı olarak, olası bir gebeliğe hazırlık için kalınlaşır. Hamileliğin gerçekleşmediği durumlarda, kalınlaşmış rahim duvarı pul pul dökülerek tekrar incelir. Dökülen endometrium tabakası, adet kanaması ile vücuttan atılır. Her adet döngüsü içerisinde kalınlaşan bu endometrial doku, bazı durumlarda normalden fazla kalınlaşarak, rahim duvarı kalınlaşmasına neden olur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Rahim duvarında bulunan endometrial doku tabakası, kandaki östrojen hormonunun artmasıyla birlikte kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma, olası bir gebelik süreci için, vücudun kendini hazırlama yöntemidir. Gebeliğin gerçekleşmemesi ile birlikte, vücuttaki östrojen hormon seviyeleri düşer ve progesteron hormonu seviyesi artar. Artan progesteron seviyesi ile birlikte, rahim duvarındaki endometrial doku dökülerek adet kanamasıyla vücuttan atılır. Ancak, hormonal düzendeki bozukluklar nedeniyle, rahim duvarından normal olmayan kalınlaşmalar görülebilir.

Normal bir döngü içerisinde, artan östrojen hormonunun vücutta yarattığı etki, sonrasında artan progesteron hormonu seviyesi ile dengelenmektedir. Ancak, bu dengenin bozulduğu, progesteron hormonunun vücutta yeteri kadar salgılanmadığı durumlarda rahim duvarında kalınlaşma görülebilir. Rahim duvarında kalınlaşma riskini arttıran başlıca durumlar;

  • Progesteron hormonu salgılanmasının sona erdiği menopoz dönemi,
  • Polikistik over sendromu,
  • Diyabet,
  • Obezite,
  • Östrojen salgılayan yumurtalık kistleri olarak karşımıza çıkar ,

Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

  • Uzun ve aşırı adet kanaması,
  • Adet düzensizliği,
  • Adet döneminde normalden fazla ağrı,
  • Ara kanama,
  • Kahverengi vajinal akıntı,
  • Menopoz sonrasında vajinal kanama, rahim duvarı kalınlaşmasının en sık görülen belirtileridir.

Bununla birlikte, rahim duvarı kalınlaşması, hiçbir şikâyete veya belirtiye neden olmayabilir. Birçok hastada, rahim duvarında kalınlaşma olduğu, rutin jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması ve diğer tüm kadın hastalıklarından korunmak için, düzenli jinekolojik kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması ve kadın hastalıkları ve doğum konusundaki tüm soru ve sorunlarınız için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tipleri Nelerdir?

Rahim duvarı kalınlaşması Ankara, rahim kanserine ortam hazırlama riski bulunduğu için tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Rahim kanseri riski taşıması bakımından değerlendirildiğinde, 4 farklı endometrial hiperplaziden bahsetmek mümkündür;

  • Basit hiperplazi
  • Kompleks hiperplazi
  • Basit atipili hiperplazi
  • Kompleks atipili hiperplazi

Basit hiperplazi, en az riskli grup olarak karşımıza çıkarken; kompleks atipili hiperplazi, en yüksek riski barındıran gruptur.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşmasında tedavi yöntemi,

  • Rahim duvarında görülen kalınlaşmanın tipine,
  • Hastanın medikal durumuna,
  • Hastanın hamilelik planlarına,
  • Rahmin genel durumuna,
  • Hastanın aile öyküsü dinlenerek genetik faktörlere bağlı olarak, uzman hekim kontrolünde belirlenir.

Hastalığın tedavisinde genellikle, hormonal düzenin yeniden oluşturulmasını sağlayan ilaç tedavisine başvurulur. Östrojen ve progesteron hormonlarının dengelenmesini sağlayan ilaç tedavisi, rahim duvarı kalınlaşmasının önüne geçer. Temel olarak progesteron içeren ilaçlar kullanılır. Ancak, rahim duvarındaki kalınlaşmaya atipili hücrelerin de eşlik ettiği tespit edilirse, rahmin ameliyat ile alınması da mümkündür. Rahim ameliyatına karar vermeden önce, hastanın gebelik planları ve üreme döneminde olup olmaması dikkate alınır. Menopoz öncesi dönemde olan ve hamilelik planı olan hastalarda, ameliyata başvurmadan, yüksek doz progesteron tedavisi önerilebilir. Ancak bu gibi durumlarda, kanserleşme tehlikesi de dikkate alınarak, düzenli aralıklarla biyopsi ve MRI yapılması ve doku örneğinin patolojik açıdan değerlendirilmesi önemlidir.

Ankara Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları

Rahim duvarı kalınlaşmasında uygulanacak tedavi programı, uzman hekim muayenesi sonrasında, hasta özelinde belirlenir. Bu nedenle tedavi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi