Miyom Tedavisi Ankara
Miyom tedavisi Ankara; miyomlar, rahimde görülen, kas hücrelerindeki çoğalmayla oluşan, iyi huylu tümörlerdir. Kadınlarda çok sık rastlanan hastalıklardan biri olan miyomlarla, en çok 30-40 yaş arasında karşılaşılmaktadır. Hormonal durumun etkisiyle ortaya çıktığı düşünülen miyomların 1000’de 1 olasılıkla kanserleşme ihtimali bulunur. Genellikle herhangi bir şikâyete yol açmayıp belirti vermeyen miyomlar, rutin jinekolojik muayenelerle tespit edilir.
Yazımızın devamında miyom tedavisi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara miyom tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Miyom Nedir?
Rahimde veya rahim duvarında, düz kas hücreleri veya fibröz doku hücrelerinden kaynaklanarak oluşan, genellikle iyi huylu tümörlere miyom adı verilir. Ergenlikte ve genç yetişkinlik döneminde nadiren karşılaşılan miyomlar, genellikle 30-40 yaş arasındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Kadınların %20’sinde görülen rahim içi miyomlar, ultrasonografik görüntüleme gibi jinekolojik muayene yöntemleriyle tespit edilirler. Östrojen hormonu nedeniyle oluştuğu düşünülen miyomlar, genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır.
Miyomlar, rahim içerisinde, rahim duvarında veya bir sapla rahme bağlanmış biçimde karın boşluğunda bulunabilirler. Boyutları gözle görülemeyecek kadar küçük olabileceği gibi, rahimde genişlemelere sebep olacak büyüklükte de olabilirler. Menopoza girilmesi ile birlikte, hormon düzeyinin azalması nedeniyle, genellikle miyom boyutları küçülmeye başlar. Menopoz sonrasında büyüyen miyomların, kanserleşme riski taşıdıkları için takip edilmeleri gerekir.
Rahimde Miyom Belirtileri Nelerdir?
Genellikle iyi huylu ve zararsız olmaları nedeniyle, herhangi bir belirti ve rahatsızlığa yol açmayan miyomlar, rutin jinekolojik muayeneyle tespit edilir. Hastada, şikâyete neden olan miyomlar ise;
- Adet döneminin ağrılı geçirilmesi,
- Uzun ve yoğun kanamalı adet dönemleri,
- Cinsel ilişki sırasında ağrı,
- Karın ve kasıklarda ani ağrılar,
- Karın içerisinde basınç hissi oluşması,
- Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma,
- Kabızlık,
- Kısırlık gibi belirti ve semptomlara neden olurlar.
Rahmin ön duvarında veya tepe kısmında oluşan miyomlar, cinsel ilişki sırasında ağrı hissinin oluşmasına neden olabilir. Ancak, miyomların yalnızca %1’i kısırlığa neden olmaktadır. Embriyonun yerleşmesi gereken, rahmin iç tabakasında miyom görülmesi halinde, döllenmiş yumurta rahme tutunamayabilir. Bu durum nedeniyle, hastalarda kısırlık gelişebilmektedir.
Miyomlar, halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine kansere dönüşmez; yani miyom, bir kanser belirtisi değildir. Ancak, rahim içerisinde ortaya çıkabilen sarkom kanseri ile miyomun ayırt edilebilmesi için doku örneğinin mikroskobik incelemeye tabi tutulması gerekir. Ultrason ile görüntülemede, sarkom ve miyom arasındaki fark anlaşılmayabilir. Miyom olduğu düşünülen bir tümörün, gerçekte sarkom olduğunun anlaşılmasıyla kanser tanısı konulabilir. Bu da ancak mikroskop altında tümör hücrelerninin incelenmesi ile konulur. Sarkom, hızlı büyür ve şiddetli kanamaya yol açar. Özellikle 40 yaş üzerinde tespit edilen, hızlı büyüme gözlemlenen ve şiddetli kanamalara yol açan, böyle tek ve büyük miyom kitleleri de, sarkom riskini ortadan kaldırabilmek için cerrahi müdahale ile çıkartılmalıdır.
Ankara miyom tedavisi hakkında daha detaylı bilgi ve randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Miyom Tedavisi Ankara Nasıl Yapılır?
Miyom tedavisi, miyomun hastada yol açtığı şikâyetlere, miyomun bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre yapılır. Herhangi bir şikâyete yol açmayan, tesadüfî olarak tespit edilmiş miyomlarda, rutin kontroller haricinde, genellikle başka bir tedavi uygulanmaz. Düzensiz, ağrılı veya çok yoğun kanamalı adet dönemlerine ya da kısırlığa yol açan miyomlarda ise cerrahi müdahale ile tedavi gerçekleştirilir. Miyom ameliyatı, laparoskopik yöntemle kapalı olarak veya açık ameliyat biçiminde yapılabilir. Cerrahi yöntemle miyomun çıkarılması sonrasında, ağrı ve kanamada azalma, hamile kalma oranlarında artma görülür.
Laparoskopik Miyomektomi
Kapalı miyom ameliyatıdır. Ameliyat esnasında, büyük kesiler yapılmaz, 3 veya 4 adet, en büyüğü 1 cm uzunluğunda olan kesiler ile ameliyat gerçekleştirilir. Göbek deliği hizasında açılan kesi ile ucunda kamera olan, boru şeklindeki bir tüp hastanın karın içine yerleştirilir. Bu kamera sayesinde dokuları, cerrahın görebilmesi sağlanır. Diğer kesilerden içeriye yerleştirilen cerrahi aletler yardımı ile miyom dokusu çıkartılır. Daha küçük kesiler ile ameliyatın gerçekleştirilmesi, hastanın iyileşme sürecini oldukça kısaltmaktadır. Ameliyat sonrasında daha az ağrı ve kanama riski oluşmaktadır. Ayrıca, ameliyat sonrasındaki yara izlerinin de, çok daha küçük bir alan kaplaması sağlanmış olur.
Laparotomi ile Miyomektomi
Açık miyom ameliyatıdır. Hastanın karın bölgesinde, yaklaşık 10 cm uzunluğunda, yatay bir kesi yapılması ile gerçekleştirilir. Daha geniş ve derin bir kesi alanı olması sebebiyle, ameliyat sonrasında komplikasyon gelişme riski, laparoskopik yönteme göre daha fazladır. Hastanın, ameliyat sonrasında, iyileşme ve normal hayatına dönme süresi daha uzundur.
Ankara Miyom Tedavisi Fiyatları 2021
Miyom tedavisi Ankara, hasta öyküsü dikkate alınarak, miyomun büyüklüğünün ve yerinin tespit edilmesi sonrasında, kişiye özel olarak planlanır. Bu nedenle, miyom tedavisi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara miyom tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.