Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı Ankara

Rahim ameliyatları, farklı hastalıkların tedavisinde başvurulan cerrahi müdahalelerdir. Açık veya kapalı olarak gerçekleştirilen bu ameliyatlarda, uterus olarak da adlandırılan rahim, en uygun cerrahi yöntemle çıkartılır. Laparoskopik histerektomi olarak bilinen kapalı rahim ameliyatı, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim sarkması gibi hastalıkların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Açık ameliyata göre, daha az komplikasyon riski içermesi ve hastanın iyileşme sürecinin çok daha kısa olması nedeniyle tercih edilir.

Yazımızın devamında kapalı rahim ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara kapalı rahim ameliyatı için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Rahim Ameliyatı Nedir?

Kadınlarda üreme sisteminin, önemli parçalarından biri olan rahim, karnın alt bölgesinde, leğen kemiği tarafından çevrelenen alandadır. Ters armut şekline benzeyen rahim, düz kaslardan oluşur ve kalın duvarları bulunur.  Gebelik sürecinde, bebeğin tutulduğu ve gelişimini tamamladığı alan olan rahmin, bazı hastalıklar neticesinde alınması gerekebilir. Uzman hekim tarafından, hasta sağlığı açısından en doğru tedavinin rahmin alınması olduğuna karar verildiğinde, rahim ameliyatı gerçekleştirilir.

Dört çeşit rahim ameliyatından bahsetmek mümkündür;

  1. Total Histerektomi: Rahmin, rahim ağzı ile birlikte alınmasıdır.
  2. Subtotal Histerektomi: Rahmin alınıp, rahim ağzının bırakılmasıdır.
  3. Total Histerektomi ve Salpingooferektomi: Rahmin, her iki yumurtalığın ve de tüpün alınmasıdır.
  4. Radikal Histerektomi: Rahmin, komşu dokuları da içerecek biçimde, geniş ölçekli olarak alınmasıdır. Genellikle kanser vakalarında uygulanır.

Rahim Ameliyatına Hangi Durumlarda Başvurulur?

  • Rahimde var olan miyomlar,
  • Rahimde önlenemeyen, şiddetli, medikal tedaviye dirençli kanamanın olması,
  • Rahim içerisindeki astar doku olarak bilinen endometrial dokunun, rahim dışında büyümesi ile oluşan endometriozis hastalığı,
  • Endometrial dokunun rahmin kas tabakasında yer almasıyla oluşan adenomyozis hastalığı,
  • Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri veya yumurtalık kanseri,
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar,
  • Rahim sarkması gibi durumların varlığında, rahim ameliyatına başvurulabilir.

Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim ameliyatı, uzman hekim görüşüne ve hastanın medikal durumuna bağlı olarak, üç farklı yöntemle gerçekleştirilebilir;

  • Açık rahim ameliyatı olarak da bilinen laparatomi ile histerektomi,
  • Vajinal histerektomi ve
  • Kapalı rahim ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik histerektomi

Laparatomi ile histerektomi yöntemi, karın bölgesi yatay olarak, yaklaşık 10 cm boyutunda bir kesi yapılarak gerçekleştirilir. Sezaryenle doğumda yapılan kesi benzeri bir kesi ile rahme ulaşılır. Hasta açısından daha dezavantajlı bir uygulama olması nedeniyle, çoğunlukla açık rahim ameliyatı tercih edilmemektedir. Ancak, hastanın medikal durumu neticesinde, bu yönteme de başvurulabilir.

Rahim sarkması durumunda ise genelde vajinal histerektomi tercih edilir. Karında kesi olmaması yönünden avantajlı bir uygulamadır ve hastada daha az ağrıya neden olur. Kullanım alanı kısıtlı bir uygulama olması nedeniyle, genelde vajinal prolapsus olarak adlandırılan sarkma durumunun mevcudiyetinde başvurulur.

Laparoskopik histerektomi adıyla da bilinen kapalı rahim ameliyatı, büyük kesilere ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirildiği için tercih edilen bir yöntemdir. Ameliyat sonrasında, hastanın iyileşme süreci daha kısadır ve yara izi bakımından daha estetik bir uygulama olanağı sağlar.

Ankara kapalı rahim ameliyatı için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik histerektomi ameliyatı, hasta genel anestezi altındayken gerçekleştirilir. Göbek deliği ve karın boşluğunun yan kısımlarına, ortalama 1’er cm’lik kesilerin açılması ile iç dokuların görüntülenmesi sağlanır. Ameliyat esnasından 10 mm’lik laparoskopik kamera ve 5’er mm’lik ileri teknoloji cerrahi aletler kullanılır. Bu aletler, açılan kesilerden karın içine yerleştirilerek rahmin çıkarılması sağlanır. Kapalı rahim ameliyatında rahim, genellikle vajinal yolla çıkartılır. Ameliyat, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 1-2 saatte tamamlanır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kapalı rahim ameliyatı Ankara, düşük komplikasyon riski bakımından, açık ameliyata göre çok daha avantajlıdır. Hastanın, normal hayatına dönüş süreci, laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda, çok daha kısa olmaktadır.

  • Hasta, ameliyattan 24-48 saat sonra taburcu edilir.
  • Ameliyattan sonraki iki gün duş alınması önerilmez. 40 gün boyunca küvete, havuza ve denize girilmemelidir.
  • Ameliyattan sonra, ortalama 1 ay boyunca, hafif vajinal kanama olması normal kabul edilir. Ancak, ağrılı ve yoğun kanamalarda, doktora başvurulması önerilir.
  • Ameliyattan sonraki 1,5-2 ay cinsel ilişki önerilmez. Bu süreçte, zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı ve ağır kaldırılmamalıdır.
  • Rahmin alınması ile hastada, adet döngüsü kesilir; adet kanaması olmaz. Ancak, sadece rahmin alındığı durumlarda, hasta menopoza girmez. Rahimle birlikte, yumurtalıklarında alınması halinde menopozdan söz edilebilir.

Ankara Kapalı Rahim Ameliyatı Fiyatları

Laparoskopik histerektomi fiyatları, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara kapalı rahim ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimize ulaşabilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi