HPV – Genital Siğil Tedavisi Ankara
Genital bölgede ortaya çıkan, hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülebilen ve cinsel yolla bulaşan siğillere, genital siğil denilmektedir. HPV ise genital siğillere neden olan “Human Papilloma Virus”ün baş harflerinden oluşan, kısa ismidir. Genital bölgedeki siğiller, her iki cinsiyette de görülebilmekle birlikte, hastaların çoğunluğu kadınlardan oluşmaktadır. 200’den fazla türü olan HPV’nin, yaklaşık olarak 40 tanesi, genital bölgede siğil oluşumuna neden olur.
Yazımızın devamında HPV – Genital Siğil Tedavisi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
HPV Nedir?
Human Papilloma Virüsler, yaygın olarak görülen ve cinsel yolla bulaşan, bulaştığı kişide enfeksiyon gelişimine sebep olan virüslerdir. Her yetişkin bireyin, 50 yaşına kadar HPV ile enfekte olma riski %80’dir. Bu anlamda, HPV virüsleriyle oldukça sık karşılaşıldığı söylenebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her 10 kişiden 1’inde HPV görülmektedir.
Human Papilloma virüsünün bazı türleri, bulaştığı kişide genital siğillerin oluşmasına neden olur. Bu siğiller, kondiloma veya kondiloma aküminatum olarak da bilinir. HPV’nin bazı türleri ise kadınlarda rahim ağzı kanserine, vajen ve vulvada ileride kansere neden olabilecek hücresel bozulmalara neden olabilmektedir.
HPV, cinsel ilişki esnasında, cilt cilde temas ile bulaşır. Prezervatiflerin koruyuculuğu olmakla birlikte tam bir koruyuculuktan söz etmek mümkün değildir. Enfekte cilt bölgesinin tam olarak kapatılması mümkün olmayabileceği için, korunmalı cinsel ilişki esnasında da enfekte olunması mümkündür.
Genital Siğil Nedir?
Temel sebebi human papilloma virüslerin bazı türleri olan genital siğil, cinsel yolla bulaşan, viral kaynaklı bir hastalıktır. HPV’ye bağlı enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan bu siğiller, genital bölgede, toplu iğne başı büyüklüğünde, kabarık bir yapıdadır. Birden çok sayıda görülebilen bu siğiller, deri ile aynı renkte olabileceği gibi, gri veya kahverengi de olabilir. Genellikle herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan bu siğiller, genital bölgede kaşıntı veya cinsel ilişki sırasında kanama yapabilir. Genital siğiller, HPV’li partnerle cinsel temas sonrasında, birkaç hafta veya birkaç ay içerisinde ortaya çıkabilir. Oral cinsel ilişki sonrasında, nadiren de olsa boğazda siğil oluşumuyla da karşılaşılabilir.
Hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülebilen genital siğiller kadınlarda;
- Genital bölgenin dış kısmında,
- Vulvada,
- Vajina içerisinde veya çevresinde,
- Anüs içerisinde veya çevresinde,
- Serviks ve
- Kasıklarda görülebilir.
Erkeklerde ise;
- Penis,
- Testisler,
- Kasık,
- Anüs ve
- Bacak arasında oluşabilir.
HPV – Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
HPV nedeniyle gelişen genital siğiller, herhangi bir belirtiye sebep olmadan meydana çıkabilirler. Nadiren de olsa, cinsel ilişki sırasında kanama ve genital bölgede hafif kaşıntıya neden olabilirler. Kadınlarda, iç genital bölgede, vajina içerisinde veya rahim ağzında oluşan siğiller nedeniyle, cinsel ilişki esnasında veya hamilelik sürecinde kanama görülebilir. Erkeklerde ise siğillerin anüs veya idrar yollarında oluştuğu durumlarda, tuvalete çıkma zorluğu görülebilir.
HPV bulaştıktan sonra, uzun yıllar boyunca herhangi bir semptoma neden olmayabilir; hastada genital siğiller oluşmayabilir. Birçok kişide görülebilen HPV, bağışıklık sistemi tarafından kendiliğinden etkisiz hale getirilebilir. Genital siğil oluşumu görüldüğü durumlarda ise HPV’nin bulaşmasından itibaren 3 hafta ile 24 ay arasında, lezyon oluşumuyla karşılaşılır. Genital siğilin ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler;
- Bağışıklık sistemi ile ilgili problemler,
- Yüksek riskli human papilloma virüsleri,
- Hastada var olan diğer enfeksiyon hastalıkları olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca, yaş da HPV enfeksiyonun görülme sıklığı üzerinde etkilidir. Hastaların neredeyse %50’si, 15-24 yaş arasındadır. Kadınlarda HPV enfeksiyonu ile en sık karşılaşılan yaş, 20-24; erkeklerde ise 25-29’dur. Genital siğillerin, ilerleyen yaşa bağlı olarak görülme sıklığı azalır.
HPV – Genital Siğil Tedavisi
Genital siğillerin tedavisinde başvurulan 4 farklı yöntemden söz etmek mümkündür;
- Medikal krem tedavisi ile siğil dokusu ortadan kaldırılabilir,
- Kriyoterapi denilen yöntemle, sıvı nitrojen kullanılarak siğil dondurulabilir,
- Lokal anestezi uygulanarak siğiller, elektrik akımı yardımıyla yakılabilir veya
- Cerrahi müdahale ile bölge siğillerden temizlenebilir.
HPV’den korunmak, genital siğillerin oluşumunun önüne geçmede en etkili yoldur. Bunun için, HPV aşısı ile genital siğillere ve kansere karşı koruma sağlanabilir. HPV aşısı, 9-24 yaş aralığındaki çocuk ve erişkinlere uygulanabilmektedir. 24-45 yaş arası yetişkinlerde de, daha önceden HPV ile enfekte olunmaması şartıyla aşı uygulanabilir; böylece genital siğillere karşı koruma sağlanabilir.
Ankara HPV – Genital Siğil Tedavisi Fiyatları
HPV – Genital Siğil tedavisi Ankara’da, uygulanabilecek birden fazla yöntem vardır. Tedavi planı, alanında deneyimli ve uzman bir hekim tarafından, hastanın medikal durumuna bağlı olarak yapılır. Bu nedenle, HPV – Genital Siğil tedavisi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara HPV – Genital Siğil tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.