Histeroskopi

Histeroskopi Ankara

Histeroskopi, video-optik bir cihaz yardımı ile rahim içerisinin ve rahim ağzının görüntülenmesi işlemidir. Vajinal yolla gerçekleştirilen histeroskopi işlemi, özellikle hamileliğe engel teşkil eden durumların tespitinde başvurulan bir yöntemdir. Bununla birlikte, düşük ve rahim içindeki anormal kanama nedenlerini tespit etmek, miyom ve poliplerin çıkartılmasını sağlamak için de kullanılır.

Yazımızın devamında histeroskopi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara histeroskopi işlemi hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Prof. Dr. Murat Sönmezer’den, histeroskopi işlemi ve diğer tüm kadın hastalıkları ve doğum uygulamaları için randevu alabilirsiniz.

Histeroskopi Nedir?

Rahim içi hastalıklarının tanı ve tedavisinde başvurulan bir yöntem olan histeroskopi, optik bir sistem vasıtasıyla rahim içinin görüntülenmesidir. Histeroskop isimli, yaklaşık olarak 6-10 mm kalınlığındaki bir cihaz kullanılarak histeroskopi işlemi gerçekleştirilir. Üzerinde kamera bulunan bu cihaz sayesinde, rahmin içi, tüplerin giriş delikleri ve rahim ağzı görüntülenir.

Histeroskopi tanısal (ofis) histeroskopi ve operatif histeroskopi olarak ikiye ayrılır;

Ofis Histeroskopi Nedir?

Tanı ve teşhis amacıyla, rahmin histeroskop ile görüntülenmesi işlemidir. Normal jinekolojik muayene veya rahim filmi gibi işlemlerde tespit edilen şüpheli durumların varlığında, kesin tanı için başvurulan bir yöntemdir. Bu işlemin yapılması sırasında anestezi işlemi gerekli olmayabilir.

Operatif Histeroskopi Nedir?

Rahim içerisindeki hastalıkların tedavisinde, histeroskop ile vajinal yolla rahme girilerek tedavi gerçekleştirilmesidir. Histeroskop içerisindeki kanallardan, işlem esnasında gerekli olan cerrahi aletlerin geçirilmesiyle, miyom ve poliplerin çıkartılması, septum adı verilen rahim perdesinin kesilmesi ya da rahim içi yapışıklıkların açılması gibi işlemler uygulanabilir.

Histeroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Rahim içerisinde polip veya miyomların tespit edilmesi,
  • Kısırlık (infertilite),
  • Tekrarlayan düşükler,
  • Anormal vajinal veya rahim içi kanama,
  • Rahimdeki şekil bozuklukları,
  • Adet kanamalarında düzensizlik,
  • Menopoz sonrası kanama gibi durumların varlığında, hem teşhis hem de tedavi yöntemi olarak, histeroskopiye başvurulabilir.

Histeroskopi Neden Uygulanır?

Histeroskopi işlemi, hastalıkların teşhisinde kullanılabileceği gibi; tedavi yöntemi olarak da uygulanabilir. Rahim içerisindeki miyom ve poliplerin çıkartılarak tedavi edilmesinde histeroskopiye başvurulabilir. Aynı zamanda, şüpheli kitle ve lezyonların varlığında, histeroskopi esnasında doku örneği alınarak, biyopsi yapılabilir.

  • Rahim ağzı, içi ve tüp girişlerini incelemek,
  • Rahim duvarına biyopsi yapmak,
  • Rahim içinde anormal kanamaya neden olan miyom ve polipleri çıkartmak,
  • Rahim içinde doğumsal anomalileri gidermek,
  • Rahim içi yapışıklıkları açmak,
  • Vajinal yoldan ipine ulaşılamayan spiralleri çıkartmak,
  • Erken evre rahim kanserinin tanı tedavisi,
  • Endometrium tabakasının çıkarılması,
  • Sezaryenle doğumda rahme yapılan kesinin anormal iyileşmesi durumu olan istmosel defektini düzeltmek için histeroskopi yapılabilir.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi işlemi, hasta lokal veya genel anestezi altındayken gerçekleştirilebilir. Tanı ve teşhis amaçlı uygulanan ofis histeroskopide, işlemin çok ağrılı olmaması ve kolayca tamamlanabilmesi nedeniyle, genellikle lokal anestezi tercih edilir. Tedavi amaçlı uygulanan histeroskopi işleminde ise çoğunlukla hasta genel anestezi altındayken uygulama tamamlanır.

Histeroskopi Ankara işleminde, vajina duvarları spekulum yerleştirilerek aralanır. Böylece rahim ağzının, uzman hekim tarafından görülmesi sağlanır. Vajina ve rahim ağzı, serum benzeri bir solüsyon kullanılarak, enfeksiyon riskine karşı dezenfekte edilir. Rahim içerisinden görüntü alabilmek için rahim ağzından içeriye serum benzeri bir sıvı verilir. Bu sayede, rahim içerisindeki anomaliler, polip ve miyom benzeri kitleler görülebilir. Rahim ağzından girerek rahme ulaştırılan histeroskopta bulunan kamera vasıtasıyla alınan bu görüntü, optik sistem sayesinde, hekimin görebileceği bir monitöre yansıtılır. Hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte, histeroskopi işlemi ortalama 30 dakika sürer. İşlem esnasında, gerekli görüldüğü takdirde, histeroskop kanalından içeriye yerleştirilen cerrahi aletler kullanılabilir. Bu aletler vasıtasıyla, doku örneği alınabilir veya rahim içerisindeki miyom ve polipler çıkartılabilir.

Histeroskopi Sonrasında Neler Yaşanır?

  • Ofis histeroskopi, oldukça basit, fazla ağrıya neden olmayan bir uygulamadır. İşlem sonrasında, bir iki gün içerisinde kendiliğinden geçen, adet sancısı benzeri ağrılar olabilir.
  • Operatif histeroskopi işlemi sonrasında, hekimin gerekli gördüğü durumlarda ağrı kesici alınabilir.
  • İşlem sonrasında, birkaç gün lekelenme benzeri hafif kanamalar görülebilir.
  • Ortalama 1 hafta boyunca cinsel ilişki önerilmez. Ancak bu süre, hastanın iyileşme sürecine göre değişiklik gösterebilir. Kanama şeklindeki akıntının kesilmesi ve hastanın kendini daha iyi hissetmesi ile normal günlük hayata ve cinsel hayat dönüş önerilir.

Ankara Histeroskopi Fiyatları

Histeroskopi işlemi, tanı veya tedavi amaçlı uygulanabilir. Buna bağlı olarak, gerçekleştirilecek olan işlemin yapısı ve hastaya uygulanacak anestezi metodu değişebilir. Uygulanacak yöntem, histeroskopi fiyatları üzerinde etkilidir. Ankara histeroskopi fiyatları hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi