Gebelik Takibi

Gebelik Takibi Ankara

Gebelik sürecinde, anne ve bebek sağlığının korunması amacıyla düzenli olarak uygulanan tetkik ve testlerle gebelik takibi yapılır. Hamileliğin ilk haftalarında başlanan gebelik takibi ile hem gebelik sürecinin, hem de doğumun mümkün olan en iyi şekilde geçirilmesi amaçlanır. Gebelik tanısının konulmasıyla başlayan gebelik takibi, kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilen kan ve idrar testleri, ultrasonla görüntüleme gibi tetkikleri içerir.

Yazımızın devamında gebelik takibi uygulamaları ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara gebelik takibi ve diğer tüm kadın doğum uygulamaları için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi, hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığının değerlendirilmesi için uygulanan tüm kontrolleri kapsar. Gebelik ortalama 40 hafta sürer. Bu süre, düzenli adet gören kadınlarda annenin son adet kanaması gördüğü tarihten itibaren hesaplanır. Düzenli adet görmeyen kadınlarda ise ilk yapılan ultrasondaki fetal ölçüme göre gebelik yaş tayini yapılır. 40 haftalık bu süreç boyunca, anne adayının genel sağlık durumu, bebeğin anne karnındaki sağlığı ve gelişimi rutin kontrollerle değerlendirilir.

Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

Yapılan kan ve idrar testleri ile hamilelik tanısı konmasıyla gebelik takibi de başlatılmış olur. Anne adayının, şeker ve tiroid gibi kronik hastalıklar bakımından risk altında olup olmadığı değerlendirilir. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığına bakılır.

Gebelik tanısının konmasından iki hafta sonra, ultrasonla görüntülüme yapılarak, rahim içerisindeki gebelik kesesi kontrol edilir. Böylece, dış gebelik şüphesi giderilmiş olur. Sonraki 2 haftalık süreçte ise vajinal ultrason ile görüntüleme yapılarak, bebeğin kalp atışları dinlenir. Gebelik süreci boyunca tekrarlanan idrar ve kan testleriyle, annenin genel sağlık durumu kontrol altında tutulur. Ultrasonografik görüntüleme ile bebeğin anne karnındaki gelişimi rutin olarak kontrol edilir.

Hamilelik sürecinde 1. trimester olarak adlandırılan, ilk 12 haftalık süreçte, rutin kontrollerin 2-3 haftada bir yapılması yeterli olmaktadır. Sonrasında ise aylık olarak, anne ve bebek sağlığı takip edilmeye devam edilir. Annede kronik hastalıklar bulunması durumunda, tekrarlayan düşük yaşayan anne adaylarında ve riskli gebeliklerde, kontrol aralıkları sıklaştırılabilir.

Ankara gebelik takibi ve tüm kadın doğum uygulamaları için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Gebelik Takibinde Hangi Testler Uygulanır?

  • İdrar testi,
  • Kan grubunu belirlemek için uygulanan kan testi,
  • Kan sayımı,
  • Kan şekeri testi,
  • Hepatit testi,
  • Kızamıkçık analizi,
  • Smear testi,
  • “TORCH” enfeksiyon testleri,
  • Hormon taramaları,
  • Ultrasonla muayene gebelik takibinde uygulanan başlıca testlerdir.

Gebelik Sürecinde Yapılan Haftalık Kontroller Nelerdir?

  • 10-14. haftalarda, down sendromu gibi hastalıkların erken teşhisi için ikili tarama testi yapılır ve bebeğin ense kalınlığı ölçülür.
  • 16-18. haftalarda bebek, ultrasonla görüntülenerek değerlendirilir ve üçlü tarama testi yapılır. Test sonucunun yüksek çıkması durumunda, kesin tanı için amniyosentez uygulamasına başvurulur. Bu yöntemle, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvıdan, bir iğne yardımıyla örnek alınır.
  • 20-22. haftalarda, hamilelik sürecinin yarısı geride bırakılır ve bebeğin organ gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Böylece, detaylı ultrasonografi için uygun şartlar sağlanmış olur. 3 ve 4 boyutlu ultrason ile bebek, detaylı olarak görüntülenip analiz edilebilir.
  • 24-28. haftalarda gebeliğe dayalı şeker hastalığının tespiti için şeker yüklemesi yapılır. Bebek için risk oluşturan gebelik şeker hastalığı, “gestasyonel diabet” olarak da bilinir. Gebelik şeker hastalığı görülen anne adaylarında, beslenme programlarını buna göre düzenleyen, uygun bir diyet verilerek, şeker seviyelerinin kontrol altında tutulması amaçlanır.
  • 28-36. haftalarda annenin kilosu, tansiyonu ve bebeğin ultrasonla takibi devam eder. Ayrıca, bu dönemde anne, idrar yolları enfeksiyonu açısından da değerlendirilir.
  • haftadan sonraki süreçte, kadın doğum uzmanı, en uygun doğum yöntemini belirler. Normal vajinal yolla doğumun mümkün olmadığı öngörülen hastalarda, sezaryen doğum planlanması yapılabilir. Ayrıca, 32. haftadan itibaren riskli hasta grubunda haftada bir NST testi uygulanmaya başlanır. Hamileliğin 40 haftadan uzun sürmesi durumunda, 40. haftadan itibaren NST testi uygulama sıklığı, 2-3 günde bire düşer. Gebeliğin son haftalarında, bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvının miktarı, ultrasonla ölçülerek belirlenir.

Ankara Gebelik Takibi Fiyatları

Gebelik takibi Ankara, hamileliğin anne ve bebek sağlığı açısından en iyi şekilde sürdürülmesi için oldukça önemlidir. Düzenli kontrollerle devam eden hamilelikler, doğum sürecinin de sağlıklı bir şekilde tamamlanması üzerinde büyük etkiye sahiptir. Rutin kontrollerin aksatılmadan tamamlanması, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilme şansını yükseltir. Ayrıca, tüm bu süreçte anne sağlığının da maksimum düzeyde korunmasını sağlar.

Gebelik takibi fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara gebelik takibi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi