Dört Boyutlu Ultrason Ankara
Dört boyutlu ultrason, ses dalgaları kullanılarak anne karnındaki bebeğin detaylı bir şekilde görüntülenmesidir. Normal ultrasondan farklı olarak, dört boyutlu ultrasonda, bebeğin eş zamanlı ve hareketli görüntüsü elde edilir. Böylece anne ve baba adaylarına, henüz anne karnındayken bebekleri ile tanışma fırsatı sağlanır. Genellikle, ebeveynlerin bebeklerini detaylı olarak görebilmesi için başvurulan bu yöntemden, bazı riskli gebelik durumlarında da yararlanılır.
Yazımızın devamında dört boyutlu ultrason hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara dört boyutlu ultrason uygulaması için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Ultrason Nedir?
Ses dalgalarının kullanılması yöntemiyle, vücut içerisindeki doku ve organların görüntülenmesine ultrason denilmektedir. İnsan kulağının duyabileceğinden yüksekte frekansa sahip ses dalgalarına ultrasonik ses dalgası denir. Bu ses dalgalarının kullanılmasıyla görüntü elde edilmesi, ultrasonografik görüntüleme olarak adlandırılır. Ultrason cihazında bulunan prob aracılığıyla, bu yüksek frekanslı ses dalgaları, vücuttaki dokulara iletilir. Dokulardan yansıyan ses dalgaları kullanılarak görüntü oluşturulur ve ekrana yansıtılır.
Ultrasonografik görüntüleme, ilk olarak 1. Dünya Savaşı esnasında, denizaltıların yerinin tespit edilmesi amacıyla kullanılmıştır. Medikal amaçlı kullanımı 1943 yılında, beynin görüntülenmesi ve incelenmesi için kullanımıyla başlar. Kadın hastalıkları ve doğum alanında kullanılmaya başlaması ise 1970’li yıllara tekabül eder.
Hamilelik sürecinin belirli haftalarında yapılan ultrason ile görüntüleme, uzman hekimlerin bebek ve anne sağlığı açısından değerlendirme yapabilmesine olanak tanır. Gebelik sürecinde;
- Bebeğin gelişiminin izlenmesi,
- Bebekte var olan herhangi bir anormalliğin erken teşhisine olanak sağlaması,
- Anne karnındaki bebeğin kan dolaşımının değerlendirilmesi amacı ile ultrasonografik incelemeye başvurulur.
Ayrıntılı Ultrason Nedir?
Hamilelik sürecinde 2, 3 ve 4 boyutlu olmak üzere, farklı ultrasonografik görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Üç ve 4 boyutlu ultrason, anne karnındaki bebeğin, detaylı ve 2 boyutlu ultrasona göre daha net bir görüntüsüne ulaşılmasını sağlar. Ayrıntılı ultrasonografik inceleme ise bebeğin ultrasonografik olarak baştan aşağıya ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesidir.
Gebelik sürecinde, 2 boyutlu ultrason, uzman hekim incelemesi için genellikle yeterli olmaktadır. Ancak bazı durumlarda, bebekte gelişimsel problemler olması şüphesi bulunduğunda, 3 ve 4 boyutlu ultrason tekniklerinden yararlanılabilir. Aynı zamanda, herhangi bir sorun tespit edilmese dahi, ailelerin bebeklerini daha net görme istekleri nedeniyle de, ayrıntılı ultrasona başvurulabilir.
4 Boyutlu Ultrason Nedir?
Dört boyutlu ultrason Ankara, anne karnındaki bebeğin, canlı ve anlık olarak, hareketli bir görüntüsünün elde edilmesidir. Diğer ultrasonografik görüntüleme yöntemlerinde olduğu gibi, 4 boyutlu ultrasonda da yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılır. 3 boyutlu ultrasondan farkı ise bebeğin, gerçek zamanlı olarak hareket ve mimiklerinin görülmesini sağlamasıdır. 3 boyutlu ultrason; en, derinlik ve uzunluk boyutlarını kullanarak görüntüleme yapar. 4 boyutlu ultrasonda bunlara, zaman boyutu da eklenir. Böylece, anne karnındaki bebeğin tüm hareketleri, detaylı ve eş zamanlı olarak görüntülenir. Ankara 4 boyutlu ultrason ve diğer tüm kadın hastalıkları ve doğum uygulamaları için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
4 Boyutlu Ultrason Ne Zaman Yapılır?
Gebelik sürecinde, bebek ve anne sağlığının ultrasonografik görüntüleme ile takip edilmesine, hamileliğin ilk haftalarından itibaren başlanır. Ancak ayrıntılı ultrason tekniklerinden yararlanmak için, hamileliğin ilerleyen aylarının beklenmesi gerekir. 4 boyutlu ultrason ile görüntüleme, esas olarak hamileliğin her haftasında yapılabilir. Ancak, net ve detaylı görüntünün elde edilmesi için en uygun zaman aralığı, gebeliğin 6. ve 7. aylarıdır. Bebeğin cilt altındaki yağ dokusu, hamileliğin 26. ve 30. haftaları arasında gelişir. Böylece anne karnındaki bebek bu süreçte, 4 boyutlu ultrason için yapısal açıdan daha uygun hala gelir.
4 boyutlu ultrason, genellikle gebeliğin 30. haftasından sonra önerilmez. Çünkü 30. haftadan sonra, anne karnındaki yeri dar gelmeye başlayan bebek, pelvise doğru iner. Bebeğin yerinde yaşanan bu değişim, 4 boyutlu görüntüleme tekniği kullanılarak net bir görüntü elde edilmesini zorlaştırır.
4 Boyutlu Ultrason Hangi Durumlarda Yapılır?
- Bebekte yarık damak, yarık dudak gibi yüz deformitelerinin tespiti ve detaylı analizi için,
- Polidaktili (fazla parmak) gibi, bebek el ve ayak iskelet anomalilerinin değerlendirilmesi amacıyla,
- Spina bifida (omurgada açıklık) benzeri omurilik sorunlarının tanısında,
- Bebeğin cinsiyetinin daha erken tespit edilebilmesi için,
- Gebelik sürecinde tespit edilen risklerin daha yakından takibinin yapılabilmesi amacıyla 4 boyutlu ultrasondan yararlanılabilir.
Bunun yanı sıra, 4 boyutlu ultrasona, herhangi bir sorun olmadığı durumlarda da, ebeveynlerin anne karnındaki bebekleriyle bağlantı kurmaları için başvurulabilir.
Ankara 4 Boyutlu Ultrason Fiyatları 2021
4 boyutlu ultrason fiyatları, klinikten kliniğe farklılık gösterebilir. Ankara 4 boyutlu ultrasın fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.