Dış Gebelik Tedavisi Ankara
Gebelik, embriyonun rahim içerisinde, rahim duvarlarına tutunmasıyla gerçekleşir. Embriyo, erkek sperm hücresiyle döllenmiş yumurtadır. Döllenmiş bu yumurtanın, rahim dışında bir yere yerleşmesiyle dış gebelik oluşur. Genellikle yumurtalıkla rahim arasında bulunan tüplerde gerçekleşen dış gebelik, hasta için hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle, dış gebelik belirtilerine dikkat edilmesi ve dış gebeliğin tespit edildiği durumlarda, acil olarak hastanın tedaviye alınması önemlidir.
Yazımızın devamında dış gebelik tedavisi ile ilgili olarak detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara dış gebelik tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, normal şartlar altında, rahim içerisinde yerleşmesi gereken embriyonun, rahim dışında bir yere tutunması ile oluşur. Tıbbi literatürde etopik gebelik olarak bilinir. Dış gebeliğin görülme oranı %2’dir, yani her 50 hamilelikten 1’inde dış gebelikle karşılaşılır. Normal bir gebelik süreci olmadığı için, embriyonun sağlıklı olarak gelişme ihtimali bulunmaz. Ancak, tutunduğu konumda büyümeye başlayan döllenmiş yumurta, organ ve dokulara zarar verebilir ve hasta hayatını tehlikeye sokacak kanamalara sebep olabilir.
Dış gebelik vakalarının %95’inde, döllenmiş yumurtanın fallop tüplerine yerleştiği görülür. Tüplere yerleşen embriyo, burada büyümeye devam ederek, tüplerin hasar görmesine sebep olacak boyuta ulaşabilir. Fallop tüplerinin zarar görmesi, kadınlarda üreme kabiliyetinin kaybedilmesine yol açabileceği gibi, hastanın hayatı da risk altına girebilir.
Fallop tüplerinin yanı sıra dış gebelikte embriyo, rahim ağzı, karın içi, rahim boynu olan serviks ve abdominal kavide de yerleşebilir. Dış gebeliğin oluştuğunun tespit edilmesinin ardından, en kısa sürede tedaviye başlanması, hasta sağlığı ve üreme potansiyelinin korunması açısından çok önemlidir.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebeliğin başlangıçta sebep olduğu belirtiler, normal bir hamilelik sürecindekilerle aynı olabilir. Hastada regl kanamasının olmaması, göğüslerde hassaslık, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Gebelik testi yapıldığında, sonuç pozitif çıkabilir. Ancak sağlıklı bir hamilelik sürecinde rastlanmayan belirtiler, dış gebelikle birlikte açığa çıkabilir;
- Vajinal kanama veya lekelenmeler,
- Abdominal veya pelvis ağrıları,
- Fallop tüplerinin yırtılması durumunda oluşabilecek karında şiddetli ağrı, sersemlik, baş dönmesi ve bayılma, dış gebelikte karşılaşılan belirtiler arasındadır.
Bu belirtilerden bir veya birkaçını göstermeniz halinde, en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmanız gerekir. Ankara dış gebelik tedavisi ve diğer tüm kadın hastalıkları ve doğum uygulamaları için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?
Dış gebelik tanısı, uzman hekim tarafından gerçekleştirilen jinekolojik muayene ve yapılan test ve tetkikler ile tespit edilir. Gebelikte üretilen beta hCG hormonu seviyesi, dış gebelik tanısında belirleyici olmaktadır. Beta hCG hormonu belirli bir değerin üzerindeyken, ultrasonla görüntüleme yapıldığında, rahim içerisinde gebelik kesesinin bulunmaması halinde, dış gebelikten şüphelenilir.
Dış gebelik tanısında kadanki beta hCG değeri dışında progesteron hormon düzeyi de önemlidir. Hamilelik sürecinin başlamasıyla birlikte, kandaki progesteron hormonu seviyesi yükselir. Ancak dış gebelikte progesteron hormon düzeyleri normal gebelikteki kadar yükselmez. Ayrıca dış gebelik tanısında beta hCG hormon testinin yalnızca bir kere yapılması yeterli olmaz. Testin iki gün arayla tekrarlanması gerekir. İki gün arayla yapılan beta hCG testinde, kan seviyesinin sabit kaldığı-düştüğü veya hamilelikle uyumlu ölçüde artmadığı durumlarda, dış gebelikten şüphelenilir. Vajinal ultrasonla yapılan muayenede, rahim içersinde gebelik kesesinin oluşmadığının tespit edilmesiyle, dış gebelik tanısı konulabilir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebelik tanısı konulduğu zaman, hasta vakit kaybedilmeden tedavi altına alınmalıdır. Uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için, hastanın medikal durumunun tespit edilmesi önemlidir. Tüplerin zarar gördüğü, yırtılma ve kanama olan vakalarda acil olarak, cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Ancak, erken teşhis edilmiş, hastada aktif bir hayati tehlike oluşturmayan durumlarda, ilaçla tedavi seçeneği de mümkündür. Hangi yolla tedavinin uygulanacağına karar verilirken;
- Döllenmiş yumurtanın, rahim dışında kalan hangi bölgeye yerleşmiş olduğuna,
- Hastanın beta hcg değerlerine,
- Hastanın mevcut medikal durumuna ve kan değerine,
- Dış gebelik nedeniyle kanama olup olmadığına bakılır.
Dış Gebelikte İlaçla Tedavi Nasıl Yapılır?
Dış gebeliğin ilaçla tedavisinde, vücuttaki hamilelik dokusunun yok edilmesini sağlayan bir iğne yardımıyla dış gebeliğin sonlandırılması mümkündür. “Metotreksat” isimli bir baskılayıcının kullanıldığı bu yöntemle, yapılan enjeksiyon sayesinde hücre büyümesi durdurulmuş olur.
Enjeksiyon sonrasında, dış gebeliğin sonlanıp sonlanmadığını anlayabilmek için kan testlerinden yararlanılır. Yapılan testlerin sonucuna bağlı olarak, tek bir doz ilaç yeterli olabileceği gibi; dış gebeliğin sonlanmadığı durumlarda, enjeksiyonun bir kez daha tekrarlanması da gerekebilir.
Dış gebeliğin ilaçla tedavisinde uygulanan enjeksiyon sonrasında, kasılma, kramp ve kanama görülmesi mümkündür.
Dış Gebeliğin Cerrahi Yola Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebeliğin, geç teşhis edildiği, tüplerde yırtılma ve hasar meydana gelen, kanaması olan hastalarda, cerrahi yöntemle tedavi gerçekleştirilir. Dış gebelik ameliyatı, genellikle laparoskopik yöntemle, kapalı ameliyat olarak uygulanır. Zarar görmüş fallop tüpleri, mümkün olması halinde ameliyat sırasında onarılabilir. Ancak, fallop tüplerinin aşırı hasar görmüş olmaları durumunda, tüplerinin bir kısmının veya tamamının alınması gerekebilir.
Ankara Dış Gebelik Tedavisi Fiyatları
Dış gebelik tedavisi Ankara, hastanın medikal durumuna bağlı olarak, hasta özelinde planlanır. Bu nedenle tedavi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara dış gebelik tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.