Ankara Sezaryen Doğum
Doğumun, normal vajinal yollarla gerçekleştirilemediği durumlarda, cerrahi müdahale ile rahimden kesi yapılarak bebeğin çıkarılmasına sezaryen doğum denir. Doğumun hangi yöntemle, nasıl gerçekleştirileceği, doğum öncesi muayeneleri ile uzman hekim tarafından belirlenir. Normal doğum, anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturduğunda, sezaryen doğuma başvurulabilir. Sezaryen doğum, genel veya lokal anestezi altında, ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir.
Yazımızın devamında sezaryen doğum ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara sezaryen doğum için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Nedir?
Doğum, anne ve bebek sağlığı dikkate alınarak belirlenen, birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Uygulanan bu doğum yöntemleri, tıbbi müdahale gerçekleştirilmesi ve doğumun gerçekleştiği ortam gibi faktörlere göre sınıflandırılır. Buna göre, doğum yöntemleri;
- Vajinal yolla gerçekleşen normal vajinal doğum,
- Vajinal yolla gerçekleşen müdaheleli vajinal doğum,
- Anestezi uygulamasıyla gerçekleşen epidural doğum olarak sınıflandırılır
- Cerrahi müdahale ile gerçekleşen sezaryen doğum,
Doğal doğumda, herhangi bir tıbbi müdahalede bulunulmaz. Vücudun, kendi biyolojik seyri takip edilerek doğum süreci tamamlanır. Doğal doğumun anne ve bebek hayatını riske atacağı durumlarda, vajinal yolla doğumun mümkün olmadığı hallerde sezaryen doğuma başvurulabilir.
Sezaryen doğum Ankara, bebeğin anne karnından cerrahi müdahale ile çıkartılmasıdır. Genel veya lokal anestezi verilen annenin karnı, ameliyathane ortamında bir kesi ile açılır. Akabinde, rahme atılan kesi ile bebeğe ulaşılır ve bebek anne karnından çıkartılır. Sezaryen doğum esnasında genellikle anneye, genel anestezi yerine epidural anestezi verilmesi tercih edilir. Epidural anestezi, genel anesteziye göre daha risksiz bir yöntemdir. Ayrıca, doğum sancılarının neden olduğu ağrının hissedilmesini de engeller.
Ankara sezaryen doğum ve diğer tüm kadın hastalıkları ve doğum uygulamaları için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Sezaryen Doğum Hangi Nedenlerle Yapılır?
Sezaryenle doğumun tercih edilmesinin nedenler, üç farklı grupta toplanabilir; bebeğe ve plasentaya (eşine) bağlı nedenler, anneye bağlı nedenler ve doğum sırasında saptanan nedenler.
1. Bebeğe ve Plasentaya (Eşine) Bağlı Nedenler
- Bebeğin başı yerine makat, ayak veya kollarının önce gelmesi anlamına gelen, bebeğin ters gelmesi durumu,
- Bebeğin anne karnındaki duruşunda değişkenlikler saptanması,
- Fetal distres; bebekte sıkıntı belirtileri,
- 4000 gr’dan büyük, iri bebek,
- Plasenta Previa; yani plasentanın anormal yerleşimi ile doğum yolunu kapaması,
- Plasenta Dekolmanı; yani bebeğin eşinin erken ayrılarak kanamaya neden olması.
- Bebeğin kafasındaki boşluklarda sıvı birikimi olduğunun tespit edilmesi
2. Anneye Bağlı Nedenler
- Daha önce geçirilen rahim ameliyatları, sezaryen doğumlar,
- Rahimde yırtılma olması,
- Kalça çıkığı,
- Geçirilen pelvik kırıklar nedeniyle pelviste oluşan deformasyonlar,
- Anne adayının kalça kemiklerinin dar olması,
- Genital bölgede uçuk veya siğillerin olması,
- Annede var olan ve bebeğe geçme riski taşıyan enfeksiyonlar
- Şeker, tiroid gibi kronik hastalıklar, kalp rahatsızlıkları,
- Vajinal doğumda mekanik tıkanmaya neden olacak miyom ve kitleler
3. Doğum Sırasında Saptanan Nedenler:
- Normal doğumun çok uzun sürmesi ve gerçekleşememesi, doğum sırasında karşılaşılan problemler
- Doğum sırasınd saptanan fetal distres
Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?
Sezaryen doğum anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Doğum öncesinde, ameliyat için gerekli olan ilaç ve sıvıların verilebilmesi için anneye damar yolu açılır. Doğum esnasında genel veya lokal anesteziden yararlanılabilmekle beraber, daha az risk taşıması nedeniyle, genelde epidural anestezi tercih edilir. Epidural anestezi için, annenin bel bölgesinden, özel bir iğne kullanılarak girilir ve omuriliği çevreleyen zarın dış kısmına bir kateter yerleştirilir. Bu kateter aracılığıyla anneye verilen ağrı kesici ilaç sayesinde, hastanın belden aşağısı uyuşturulmuş olur.
Sezaryen doğum esnasında bebeğe, anne karnına ve rahme atılan, ortalama 10-15 cm’lik kesiler ile ulaşılır. Bebeğin rahimden çıkartılmasından sonra, kesi yapılan bölgeler temizlenerek dikiş atılır ve kapatılır. Sezaryen doğum, ortalama 30-40 dakikada tamamlanır.
Sezaryen Doğum Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Sezaryen doğumdan sonraki 24-48 saat, anne hastanede gözetim altında tutulur.
- Operasyonun üzerinden 6-8 saat geçtikten sonra anne ayağa kaldırılarak yürüyüş yapması sağlanır.
- Doğumdan sonraki ilk üç gün sıvı ağırlıklı beslenme önerilir
- Sezaryen doğum esnasında yapılan kesilerin tam olarak iyileşmesi 6 haftayı bulabilir. Bu süreçte annenin yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınması önerilir.
Ankara Sezaryen Doğum Fiyatları
Sezaryen doğum fiyatları, klinik bazında değişiklik gösterebilir. Uygulanan anestezi yöntemi de fiyatlar üzerinde etkili olmaktadır. Ankara sezaryen doğum fiyatları hakkında detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.