Ankara Kapalı Polip Ameliyatı
Rahim ağzında veya rahmin içinde gelişen, genellikle iyi huylu lezyonlara polip denilir. Rahim içerisindeki polipler, rahmin iç tabakası olan endometriumda gelişmelerinden dolayı, endometrial polip olarak da adlandırılırlar. Kadınlarda çok sık rastlanan polipler, anormal vajinal kanamalara ve adet düzensizliğine yol açabilir. Endometrial polip tedavisi, kapalı polip ameliyatı olarak da bilinen, histeroskopik yöntemle gerçekleştirilebilir.
Yazımızın devamında kapalı polip ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara kapalı polip ameliyatı için kliniğimizle iletişime geçebilir, Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.
Polip Nedir?
Polipler, vücuttaki birçok farklı dokuda oluşabilen, tümör benzeri yapılardır. Mukoza ile kaplı bölgeler olan rahim, rahim ağzı, burun, bağırsak gibi organlarda görülürler. Genellikle iyi huylu lezyonlar olan polipler, nadiren de olsa kanserleşebilirler.
Rahimde Polip Nedir?
Rahmin içerisinde, endometrial tabakada oluşmuş, genellikle iyi huylu et parçalarına, endometrial polip denilir. Kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir sorun olan rahim içindeki polipler; %0,3-0,5 oranında kötü huylu olabilmektedir. Rahim içerisindeki poliplerin en çok oluştuğu alan, fundus bölgesi olarak adlandırılan rahmin tepe bölgesidir. Bunun yanı sıra, rahim ağzında da polip oluşumu görülebilir.
Rahim Ağzı Polipleri Nelerdir?
Kadınlarda, rahim içerisinde gelişen poliplerin yanı sıra, rahim ağzı polipleriyle de sıklıkla karşılaşılır. Bu bölgede oluşan polipler, yapısal özelliklerine ve boyutlarına göre 5 farklı kategoride toplanabilir;
- Hiperplastik Polipler: Adet döneminde orta veya şiddetli ağrıya yol açabilen ve bu dönemde salgılanan östrojen hormonuyla beslenen poliplerdir.
- Fonksiyonel Polipler: Büyüme hızı diğer polip türlerine göre daha yavaş olan fonksiyonel polipler, endometriuma benzeyen salgısal hücre üretimi yaparlar.
- Adenomatöz Polipler: İçerisinde kas dokusu barındıran polip türüdür. Östrojen hormonuyla beslenir. Özellikle spor aktiviteleri esnasında, içerisindeki kas dokusu nedeniyle şiddetli ağrılara yol açabilir.
- Atrofik Polipler: Hiperplastik ve fonksiyonel poliplerin, zamanla değişime uğraması ile meydana gelen polip türüdür. Tedavisinin en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekir.
- Pseudopolipler: Adet döneminde oluşan, boyutları genellikle 1 cm’yi geçmeyen ve adet dönemi sonrasında kendiliğinden yok olan poliplerdir. Yalancı polip olarak da bilinirler.
Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?
Rahimde gelişen poliplerin büyük bir çoğunluğu asemptomiktir; herhangi bir belirti vermezler. Ancak, poliplerin boyutunun zamanla büyümesi, oluştukları bölge veya yapısal özellikleri gibi nedenlerle hastada bazı şikâyetlere yol açabilirler. En sık karşılaşılan rahimde polip belirtileri;
- Adet döneminde aşırı kanama,
- Düzensiz vajinal kanama, ara kanamalar,
- Kahverengi vajinal akıntı,
- Cinsel ilişki sırasında veya sonrasına kanama veya akıntı,
- Ağrılı cinsel ilişki,
- Kısırlık olarak karşımıza çıkar.
Kısırlık sorunu yaşayan kadın hastaların %24’ünde, poliplere rastlanmaktadır. Polipler, biyolojik ve patolojik özelliklerine ve rahmin hangi bölgesinde bulunduklarına bağlı olarak, gebe kalmayı engelleyebilir veya zorlaştırabilirler. Ankara kapalı polip ameliyatı ve diğer tüm kadın hastalıkları ve doğum konularındaki sorularınız için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Rahimde Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polip tedavisi, cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Genellikle histeroskopi adı verilen görüntüleme yöntemi kullanılarak, rahim içerisi ve poliplerin detaylı değerlendirilmesi yapılır. Yine bu işlem esnasında, cerrahi aletler yardımıyla polip rahimden ayrılarak çıkartılabilir veya açık ameliyat yöntemiyle polipler alınabilir.
Rahimde Polip Ameliyatı Nedir?
Rahimde polip ameliyatı, rahim içerisinde ve rahim ağzında oluşmuş poliplerin tedavisinde başvurulan bir yöntemdir. Ameliyat, açık veya kapalı olarak gerçekleştirilebilir.
Ameliyat hastaya genel veya lokal anestezi verilerek gerçekleştirilir. Bu nedenle, operasyon esnasında hasta herhangi bir acı hissetmez. Ameliyat öncesinde, histeroskopik görüntüleme yöntemi ile poliplerin yeri ve boyutları, detaylı bir incelemeyle tespit edilir.
Açık ameliyatta, kasık bölgesi üzerinden kesi yapılarak rahme ulaşılır ve bölgedeki polipler çıkartılarak ameliyat tamamlanır. Ancak, daha büyük kesiler yapılması nedeniyle ameliyat sonrasında hissedilen ağrının daha fazla olması ve iyileşme sürecinin uzunluğu gibi sebeplerle, genellikle açık ameliyat tercih edilmez.
Kapalı Polip Ameliyatı Nedir?
Kapalı polip ameliyatı, rahim içerisine vajinal yolla girilerek gerçekleştirilen endoskopik bir yöntemdir. Histeroskopi ile rahimdeki poliplerin alınması olarak da bilinir. Kasık ve karın bölgesinden herhangi bir kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Bu nedenle, ameliyat sonrasında hastaların iyileşme süreci oldukça kısadır.
Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kapalı polip ameliyatı, histeroskopik görüntüleme ile başlar. Histeroskop adı verilen, ucunda ışık ve kamera bulunan bir cihaz ile vajinadan girilerek, rahim ağzı ve rahmin detaylı görüntüsü elde edilir. Yerleri ve boyutları tespit edilen polipler, histeroskop kanalından rahim içerisine sokulan, ileri teknoloji cerrahi aletler yardımıyla bulundukları bölgeden ayrılarak, rahim dışına çıkartılırlar.
Kapalı polip ameliyatı, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 30-45 dakika arasında sürer. Hasta genellikle, ameliyattan kısa bir süre sonra taburcu edilir. Kapalı polip ameliyatı sonrasında hastalar, genellikle hemen günlük hayatlarına dönebilmektedir.
Ankara Kapalı Polip Ameliyatı Fiyatları
Kapalı polip ameliyatı Ankara fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ameliyat esnasında uygulanacak anestezi yöntemi de fiyatlar üzerinde etkili olabilir. Ankara kapalı polip ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.