Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi Ankara

Over kisti olarak da bilinen yumurtalık kisti, kadınlarda yumurtalıkların içerisinde ya da üzerinde oluşan kitlelerdir. Bazen tüplerin kenarında da bulunur ve paraoveryan, paratubal kist olarak da adlandırılır.  Kistlerin içerisinde sıvı, kan veya jelimsi bir madde bulunur. Çok sık rastlanan bir hastalık olan yumurtalık kistleri, adet düzensizliği, ağrı, aşırı kanama gibi semptomlara neden olabilir. Ancak bazen hiçbir belirti de vermeyebilir.  Boyutları değişkenlik göstermekle birlikte, kistlerin çoğunluğu küçüktür. Neden olduğu şikâyet ve semptomlara bağlı olarak yumurtalık kistleri, tedavi gerektirebilirler.

Yazımızın devamında yumurtalık kisti tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara yumurtalık kisti tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri, genellikle iyi huylu, herhangi bir belirtiye yol açmayan kitlelerdir. Rahimde oluşan miyomlarla karıştırılmakla birlikte, yumurtalık kistleri, miyomlar gibi rahimde değil, yumurtalıkların içerisinde veya üzerinde oluşurlar. Vücutta oluşan diğer kistlerden farklı olarak, yumurtalık kistleri, genellikle fonksiyon bozukluğuna yol açmaz. Bu nedenle, hastada herhangi bir şikâyete yol açmayan kistler, rutin jinekolojik muayeneler sırasında tespit edilebilir.

Yumurtalık kistleri, genellikle hormonal durumdaki düzensizlikler nedeniyle ortaya çıkar. Overler içerisinde, yumurtlama işlevinde görev alan, folikül isimli küçük kesecikler bulunur. Yumurta hücresini içeren bu kesecikler, adet döngüsü içerisinde olgunlaşıp çatlayarak yumurtayı ortaya çıkartır. Her adet döngüsü içerisinde, düzenli olarak çatlayıp yumurta bırakması gereken bu foliküller çatlamadığında, kistleşme meydana gelir. Foliküllerin içerisindeki yumurta hücresinin gelişebilmesinde, hormonal düzen büyük etkiye sahiptir. Hormonal dengenin bozulması, foliküllerin gelişimlerini normal bir şekilde tamamlamalarını engelleyebilir. Bu nedenle, çatlamayan foliküller yumurtalıklar içerisinde, kist halini alır. Oluşan bu kist yapısı, hormon düzensizliğini daha da artırarak, yumurtlama sürecinin tamamlanmasını güçleştirir.

Folikül kistlerinin yanı sıra yumurtalıklarda,

  • Mikroskobik boyutta, hiçbir belirtiye neden olmayan inklüzyon kistlerine,
  • Yumurta hücresinin atıldığı dokunun farklılaşarak meydana getirdiği korpus luteum dokusunda kistleşmeye,
  • Endometriozis hastalığı sonucunda, rahim içindeki zar tabakanın, yumurtalıklarda da oluşmasıyla meydana gelen, çikolata kisti olarak da bilinen endometriomaya,
  • Genellikle kısırlık tedavisi görenlerde, aşırı hormon salgısına bağlı olarak oluşan teka-lutein kistine
  • İmmatür teratom veya benign kistadenomlara,
  • Hamilelik sürecinde karşılaşılan, gebelik luteomasına rastlanabilir.

Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?

Genellikle, küçük boyutlardaki kistler, herhangi bir belirti vermeden, zamanla kendiliğinden yok olmaktadır. Büyüyüp, patlama riski oluşturan kistler ağrıya sebep olabilir. En çok karşılaşılan yumurtalık kisti belirtileri;

  • Adet düzensizliği,
  • Karında şişkinlik,
  • Karında ve kasıklarda ağrı,
  • Ateş, bulantı veya kusma,
  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları,
  • İdrar yolu ile ilgili şikâyetlerdir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok yumurtalık kisti, tedavi gerektirmeksizin kendiliğinden geçmektedir. Ancak, hastada şikâyetlere neden olan ve hasta sağlığı için risk oluşturan kistlerin tedavi edilmesi gerekir. Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, hastada meydana gelen semptomlar, kistin büyüklüğü ve yapısı, hastanın yaşı gibi faktörler göz önünde bulundurularak tedavi yöntemi belirlenir.

Yumurtalık kisti Ankara tedavisinde, doğum kontrol hapları kullanılarak, ilaçla tedavi yöntemine başvurulabilir. Doğum kontrol hapları, adet döngüsünü ve hormonal dengeyi düzenler ve yumurtalık fonksiyonlarını baskılar. Bu sayede, kistte küçülme ve yok olma sağlanır. Yeni kistlerin oluşumu önlenmiş olur.

  • 8-10 cm’yi geçen veya düzenli takipte, sürekli büyüdüğü gözlemlenen kistlerde,
  • Yapılan tetkikler sonucunda kötü huylu olma ihtimali tespit edilmiş kistlerde,
  • Şiddetli ağrıya neden olan kistlerde cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nedir?

Yumurtalık kisti ameliyatları, genellikle kapalı ameliyat olarak da bilinen, laparoskopik yöntemle gerçekleştirilirler. Laparoskopik yöntemle yumurtalık kisti ameliyatı, hasta genel anestezi altındayken, ameliyathane koşullarında yapılır. Göbek deliğinden ortalama 1 cm’lik küçük bir kesi yapılarak, içerideki dokunun, laparoskopik kamera yardımıyla görülmesi sağlanır. Kamera, yumurtalıklar ve rahmin görüntülenebileceği biçimde konumlandırılır. Ameliyat esnasında yumurtalık kisti, yumurtalıktan ayrılarak çıkartılır. Gerekli görülen durumlarda, çıkartılan kist, patolojik incelemeye gönderilebilir.

Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen yumurtalık kisti ameliyatları, 1 ile 2,5 saat arasında sürebilir. Yumurtalığın korunması için, hassas bir cerrahi müdahale gerektiğinden ve çikolata kisti gibi kistler, yapışıklıklara neden olabildiğinden ameliyatlar, uzun sürebilmektedir. Ameliyat sonrasında, hastanın 1 veya 2 gün müşahede altında tutulması gerekir. Hastalar, ortalama 1 hafta içerisinde günlük hayatlarına dönebilmektedirler.

Ankara Yumurtalık Kisti Tedavisi Fiyatları

Yumurtalık kistleri, farklı nedenlerle oluşabilir ve farklı yapılarda olabilirler. Yumurtalık kisti tedavisi yöntemine, kistin türüne ve hastada yarattığı şikâyetlere göre karar verilir. Tedavi, alanında uzman bir hekimin, hastayı jinekolojik olarak muayene etmesi ve hekimin gerekli gördüğü test ve tetkiklerin yapılmasının ardından planlanır. Bu nedenle, tedavi fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Ankara yumurtalık kisti tedavisi fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi