Laparoskopi

Laparoskopi Ankara

Laparoskopi, rahim, yumurtalık ve tüpleri kapsayan kadın hastalıklarında başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. Laparoskopik cerrahi ise, halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen, ileri teknoloji cerrahi cihazlar kullanılarak gerçekleştirilen operasyonlardır. Genellikle batın bölgesinde ve kadın hastalıklarında başvurulan laparoskopi, karın bölgesine açılan, ortalama 1 cm’lik bir kesi ile gerçekleştirilir. Açılan bu kesiden karın içine yerleştirilen kamera yardımı ile iç doku ve organların, cerrah tarafından görülmesi mümkün olur. Laparoskopik cerrahi operasyonlarında ise yine batın bölgesine açılan küçük kesiler ile kullanılacak olan cerrahi aletlerin karın içine girişi sağlanarak tedavi gerçekleştirilir.

Yazımızın devamında laparoskopi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara laparoskopi uygulamaları için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi, karın içinin ve üreme organlarının, endoskop aracılığıyla görüntülenmesi işlemidir. Göbek deliği hizasında yapılan, 1 cm’lik bir kesi ile karın içine, ucunda ışık kaynağı ve kamera olan bir cihaz yerleştirilir. Ortalama 4-12 mm kalınlığında olan bu cihazdan elde edilen görüntü monitöre yansıtılarak, cerrahın iç doku ve organları görmesi sağlanır. Elde edilen görüntü, orijinal boyuttan 10-15 kat daha büyük olmakta; bu sayede, detaylı gözlem ve inceleme olanağı sağlanmaktadır. Laparoskopi işlemi esnasında genellikle karın içi, görüntü alınabilmesi için karbondioksit içeren bir gaz yardımı ile şişirilir.

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi operasyonlar, kapalı ameliyat olarak da bilinirler. Batın bölgesine açılan, boyutları oldukça küçük, 3 veya 4 adet kesi ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. Laparoskopik görüntüleme için karın bölgesine yapılan, kameranın yerleştirildiği kesi haricinde; diğer cerrahi aletleri kullanabilmek amacıyla, 2-3 kesi daha yapılır. Her bir kesi ortalama 0,5-2 cm boyutundadır. Açılan bu kesilere, laparoskopik port adı verilir. Bu portlara yerleştirilen trokar isimle cihazlar ile kullanılan diğer cerrahi aletlerin, vücut içerisine kolayca giriş çıkış yapması sağlanır.

Laparoskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik ameliyatlar, hasta lokal veya genel anestezi altındayken yapılır. Bu nedenle, ameliyat esnasında hasta, herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat esnasında, karın içinden daha rahat görüntü alınabilmesi için, karbondioksit içeren bir gaz yardımıyla karın şişirilir.

Ameliyat öncesinde, operasyon gerçekleştirilecek olan bölge, tomografi benzeri görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir. İşlem gerçekleştirilecek bölgeye bağlı olarak, hastaya en doğru pozisyon verilir. Sonrasında, ilk olarak görüntüleme sağlayacak olan kamera ve akabinde diğer cerrahi cihazlar, vücut içerisine yerleştirilir.

Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar, kamera ve cihazların içeriye alınabilmesi için açılan kesiler yardımıyla uygulanır. Genellikle 3 veya 4, bazı durumlarda ise 5 adet kesi yapılır. Açılan kesilerin boyutları genellikle 0,5 cm ile 1 cm arasındadır. Örneğin, 3 kesi yapılarak yürütülen bir operasyonda, iki kesi 1’er cm boyutundayken; 3. kesi 0,5 cm boyutunda olur. Böylece hasta ameliyatı, toplamda 2,5 cm’lik bir kesi boyutu ile tamamlar.

Ankara laparoskopi işlemi hakkında tüm sorularınız için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

Laparoskopi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Laparoskopi; hem tanı amaçlı, hem de tedavi amaçlı olarak uygulanabilir. Tanı amaçlı laparoskopiye;

  • Yumurtalıklarda, rahimde veya tüplerde tespit edilen kist, kitle ve lezyonların detaylı tanısını yapabilmek adına,
  • Dış gebelik durumunda,
  • Tedaviye olumlu yanıt vermeyen veya şiddetli pelvik ağrı yaşayan hastalarda,
  • Şiddetli adet sancısı görüldüğünde,
  • Kısırlık tanısında,
  • Genital anomlilerin tanısında başvurulabilir.

Tedavi amaçlı laparoskopik yöntem ise;

  • Rahim, yumurtalık ve tüplerdeki kist ve kitlelerin çıkartılmasında,
  • Tüplerin bağlanmasında,
  • Dış gebeliğin sonlandırılmasında,
  • Karın içindeki yapışıklıkların giderilmesinde,
  • Rahimdeki miyomların çıkartılmasında,
  • Rahmin alındığı histerektomi operasyonlarında,
  • Doğurganlığı korumak amacı ile yumurtalık dokusundan biyopsi yapmak için
  • Rahim sarkması tedavisinde uygulanabilir.

Laparoskopi Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar, kesi alanının açık ameliyata göre çok daha küçük olması nedeniyle avantajlıdır. Operasyon sonrasında, enfeksiyon, kanama, ağrı şikâyetleri çok daha az görülür. Hastanın iyileşme ve normal hayatına dönme süreci, açık ameliyatlara göre daha kısadır. Laparoskopik ameliyat sonrasında,

  • İşlem sonrasındaki birkaç gün, ameliyat bölgesinde hafif ve orta düzey ağrı olabilir. Doktorunuz, ağrı seviyesini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar verebilir.
  • Karnın şişirilmesinde kullanılan karbondioksit gazı, ameliyat sonrasında omuzlarda ağrıya ve karında şişkinlik hissine neden olabilir. Hastada, mide bulantısı görülebilir. Ancak bu durum, genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte, uzman hekimin önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Ankara Laparoskopi Fiyatları

Laparoskopi işlemi, farklı nedenlerle uygulanabilir. İşlem esnasında, cerrahi müdahale ile tedavi gerçekleştirilebilir. Bu nedenle laparoskopi, kişiden kişiye farklılık gösteren bir uygulamadır. Aynı zamanda, laparoskopi işlemi esnasında gerçekleştirilecek tanı ve tedaviye bağlı olarak, uygulanacak anestezi yöntemi de değişebilir. Tüm bu değişkenler, laparoskopi fiyatı üzerinde etkili olmaktadır. Ankara laparoskopi fiyatları hakkında detaylı bilgi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi