Aşılama Tedavisi

Aşılama Tedavisi Ankara

Bir çiftte 12 ay süreyle, korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmaması durumu kısırlık teşhisine neden olabilir. İnfertilite olarak da bilinen bu durum, hem kadın da hem de erkekte kısırlık olarak görülebilir. İnfertilite tedavisinde, en sık başvurulan yöntemlerden biri aşılama tedavisidir. Aşılama tedavisi Ankara, kadınlarda en yüksek doğurganlık dönemi olan, yumurtanın gerekli olgunluğa eriştiği dönemde uygulanır. Erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında hazırlanarak, rahim içerisine yerleştirilmesi ile tedavi gerçekleştirilir.

Yazımızın devamında, aşılama tedavisi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara aşılama tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Prof. Dr. Murat Sönmezer’den randevu alabilirsiniz.

İnfertilite Nedir?

İnfertilite, kısırlığın tıbbi literatürdeki ismidir. Kısırlık; hem kadınlarda, hem de erkeklerde görülen bir hastalıktır. Hormonal, biyolojik veya genetik birçok nedene dayanabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün infertilite tanımına göre kısırlık; 12 ay boyunca düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin ortaya çıkmamasıdır.

Kısırlık Neden Olur?

Kısırlık hem erkeklerde, hem de kadınlarda görülebilen bir problemdir. Erkeklerde, genellikle kaliteli ve yeterli miktarda sperm üretimini engelleyen faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Cinsel işlev bozuklukları, sperm kanalında tıkanıklık, varikosel, menide sperm hücresi olmaması gibi faktörler, erkeklerde başlıca kısırlık nedenleridir. Kadınlarda ise;

  • Tüplerde görülen tahribat veya tüplerin tıkanık olması,
  • Adet düzensizliği,
  • Ovülasyon dönemi düzensizliği,
  • Hormonal dengede bozukluk,
  • Yumurtlama bozukluğu,
  • Yumurta rezervlerinde azalma,
  • Yumurtalık kistleri,
  • Polikistik over sendromu,
  • Ramin içi miyomları,
  • Rahim içindeki tabakanın, rahim dışında farklı bir bölgede gelişmesi ile ortaya çıkan endometriozis hastalığı,
  • Tiroid gibi kronik hastalıklar,
  • Kanser geçmişi, özelikle jinekolojik kanserlerin varlığı,
  • Fazla kilo veya obezite,
  • Alkol, sigara ve kafeinin aşırı tüketimi gibi sebeplerle kısırlık ortaya çıkabilir.

Kısırlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kısırlık tedavisinde, yumurtlamayı ve yumurtanın döllenmesini sağlamak temek amaçtır. Yumurtlamanın sağlanması için fertilite ilaçlarından yardım alınabilir. Oral yolla veya enjeksiyon yöntemiyle kullanılabilen fertilite ilaçları, ovülasyonu uyararak yumurta gelişimini olanaklı kılar. Yumurtlamanın gerçekleşmesi ve yumurtanın gerekli olgunluğa erişmesi ile aşılama tedavisi uygulanabilir.

Aşılama Tedavisi Nedir?

Kadınlarda yumurta gelişiminin ilaçlarla uyarılması ile aşılama tedavisi uygulanabilir. Erkekten alınan spermin, laboratuvar ortamında hazırlanması ile gerçekleştirilen bu yöntem, doğal bir uygulamadır. Hazırlanan konsantre haldeki sperm, kadının rahmine yerleştirilir. Aşılama yönteminde, laboratuvar ortamında hazırlanan spermler, ileri hareketli ve fonksiyoneldir. Harekerli sperm sayısının 5 milyonun üzerinde olması, gebeliğin gerçekleşmesi için önemli bir kriterdir.

Ankara aşılama tedavisi ve diğer tüm kadın hastalığı ve doğum işlemleri için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Aşılama Nasıl Yapılır?

Aşılama tedavisinin uygulanabilmesi için kadında yumurtlamanın gerçekleşmesi ve yumurtanın gerekli olgunluğa erişmesi gerekir. Bu nedenle, aşılama tedavisi öncesinde kadınlarda, yumurtlamayı uyarıcı bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Yumurtalıklarda, içerisinde yumurta hücresini barındıran, folikül isimli kesecikler bulunmaktadır. İlaç tedavisi ile oluşan bu foliküller, 17-20 mm boyutunca geldiğinde, çatlatma iğnesi verilerek olgunlaştırılır. Folikülün istenen boyuta gelmesi ile birlikte, çatlama zamanına paralel olarak, erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında hazırlanır. Bu spermler, 0,5-1 cc’lik konsantre hale getirilerek rahme yerleştirilmeye hazırlanır. İnce bir kateter kullanılarak, hastada herhangi bir acı veya ağrı hissi oluşmadan, spermlerin rahme yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Böylece, kadının yumurtlama zamanında, erkekten alınarak hazırlanan kaliteli spermlerin rahimde bulunması sağlanır. Rahme bırakılan bu spermler, yumurtalıklardan atılan yumurtayı, tüplerin içerisinde döller. Sperm ve yumurtanın tüplerde karşılaşması ve döllenmenin gerçekleşmesiyle embriyo oluşur ve rahme yerleşir. Bu sayede, gebelik oluşumu tamamlanmış olur.

Aşılama Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Aşılama tedavisiyle gebelik gerçekleşme oranı, ortalama %20’dir. Başarı oranındaki artış, rahme verilen sperm sayısı ve kadının yaşı ile yakından ilgilidir. Aşılama tedavisinde sperm sayısının 5 milyonun üzerinde olması gerekirken; 10 milyon üzerinde spermin rahme verilmesi, gebelik ihtimalini güçlendirmektedir.

Aşılama Tedavisi Tekrar Uygulanabilir Mi?

Aşılama tedavisi, ilk seferde başarısız olabilir. Bu durumda, ikinci ve üçüncü kez aşılama uygulaması tekrarlanabilir. Ancak, 2-3 kez başarısızlıkla sonuçlanan aşılama uygulaması sonrasında, hastalar tüp bebek tedavisine yönlendirilebilir. Bununla birlikte, çiftlerin durumuna göre 6 kereye kadar aşılama yapmak mümkündür.

Başarısız olan aşılama uygulamasının hemen ardından, beklemeye gerek olmaksızın bir uygulama daha yapılabilir. Aşılama tedavisinde kullanılan ilaçların düşük dozajlı olması, art arda aşılamada, hasta sağlığı açısından bir tehdit oluşturmalarını engeller.

Ankara Aşılama Tedavisi Fiyatları

Aşılama tedavisi fiyatları, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara aşılama tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi